shattered_glass.jpg

Shattered Glass

Shattered Glass icon_trailer.png

SHATTERED GLASS is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van de Amerikaanse verslaggever Stephen Glass. Als beginnend schrijver komt hij, net twintig jaar oud, als staffwriter binnen bij het prestigieuze opinieweekblad The New Republic. Tussen 1995 en 1998 groeit hij daar uit tot een van de meestbelovende jonge journalisten in Washington. Glass scoort jarenlang de ene scoop na de andere... totdat blijkt dat hij meer dan de helft van zijn artikelen grotendeels uit zijn duim zoog.
In SHATTERED GLASS zien we hoe iedereen er intuint – van (hoofd)redacteuren tot uitgever, van feitencheckers tot gewone lezers. Maar vooral zien we hoe Glass na een fascinerend onderzoek, dat het spannendste deel van de film vormt, langzaam maar zeker van zijn voetstuk valt. Zijn carrière gaat aan diggelen. Over de reden van zijn bedrog (eerzucht, faalangst of pseudologica fantastica) laat de film je echter in het ongewisse. Daar mag je als kijker zelf naar raden.
SHATTERED GLASS is het sterke debuut van regisseur Billy Ray, waarin de jonge Canadese acteur Hayden Christensen met verve de hoofdrol speelt. Hoe het met de échte Stephen Glass is afgelopen lezen we in de aftiteling: hij ging in therapie, voltooide vorig jaar een rechtenstudie en schreef een boek (The Fabulist) over een jonge frauderende journalist. Fictie, dat spreekt vanzelf.