The last victory

Dat John Appel sublieme documentaires kan maken weet iedereen sinds zijn film ANDRÉ HAZES – ZIJ GELOOFT IN MIJ, een even ontluisterend als hilarisch portret van de onlangs overleden volkszanger. Appel bevestigde zijn status vorig jaar met de wielerdocumentaire SENEGAL SURPLACE. Deze maand vertonen wij zijn nieuwste productie: THE LAST VICTORY.
In de Toscaanse stad Siena wordt elk jaar een legendarische paardenrace, de Palio, gereden. Vertegenwoordigers van de tien wijken van de stad bevechten elkaar bij de wedstrijd, die gehouden wordt op het beroemde komvormige plein in het centrum van Siena. In de wijk Civetta kunnen alleen nog de ouderen zich de laatste overwinning van hun wijk herinneren, inmiddels 24 jaar geleden. Regisseur Appel heeft de bewoners van deze wijk een jaar lang gevolgd terwijl zij zich aan het voorbereiden waren op de race van 2003. Dat jaar moest de Palio door hen gewonnen worden. Hoofdpersoon van de film is namelijk de 92-jarige Egidio, die voor hij sterft zijn wijk nog éénmaal wil zien overwinnen.
THE LAST VICTORY is een van begin tot eind boeiende documentaire over de saamhorigheid in een wijk die leeft tussen hoop en teleurstelling. De film maakt ons als buitenstaanders duidelijk dat de Palio niet zomaar een ééndaags evenement is, maar een manier van leven. Appel zelf boekte er na de première op het IDFA-documentairefestival al succes mee: THE LAST VICTORY verscheen toen direct in de Britse bioscopen, wat vrij uniek is voor een (Nederlandse) documentaire.