mala_edicacion.jpg

La mala educacíon

La mala educacíon

Pedro Almodóvar is bij ons een oude bekende. Eerder vertoonden wij zijn meesterlijke Oscarwinnaar TODO SOBRE MI MADRE (ALL ABOUT MY MOTHER) en HABLE CON ELLA, die door de lezers van de Volkskrant gekozen werd tot beste film van 2003. Opnieuw heeft hij een indrukwekkende film gemaakt: LA MALA EDUCACÍON.
De film is in drie lagen opgebouwd en vertelt het verhaal van twee jongens en hun ervaringen op katholieke internaten in de jaren zestig, toen seksueel misbruik door Spaanse priesters niet ongewoon was. We krijgen in LA MALA EDUCACÍON steeds een verspringing in de tijd te zien. De film begint in 1980, als filmregisseur Enrique bezoek krijgt van een jonge man. Hij beweert diens oude schoolvriend Ignacio te zijn en biedt Enrique het script voor een film aan. Als deze het script gaat lezen springt de tijd naar 1977 en weer wordt het script aangeboden – dit keer door een travestiet aan de priester vader Manolo. De aanbieder eist een miljoen peseta’s, anders wordt het gepubliceerd. Weer verspringt de tijd, maar nu naar de gebeurtenissen in de jaren zestig.
LA MALA EDUCACÍON is een fascinerend spel met tijd en met verschillende interpretaties van dezelfde gebeurtenissen. Volgens Almodóvar is het zijn meest autobiografische film. Al benadrukt hij in interviews dat hij zélf geen slachtoffer van misbruik was: ‘Ik toon niet mijn eigen jeugdervaringen, maar de personages zijn ontleend aan mensen die ik goed gekend heb.’