festen.jpg

Festen

Festen icon_trailer.png

FESTEN (1998) van de Deense regisseur Thomas Vinterberg wordt door menigeen beschouwd als een jonge klassieker. Het was de eerste film die gemaakt werd volgens de strenge DOGMA95-regels van Lars von Trier. Volgens diens manifest voor de ‘zuivere’ film moet de maker op locatie filmen en zijn attributen, extra belichting en achtergrondmuziek niet toegestaan.
Aanvankelijk lijkt FESTEN een conventioneel verhaal te vertellen, maar het sterke scenario pakt heel anders uit. In een landhuis komen familieleden en vrienden tezamen om de zestigste verjaardag van de welgestelde Helge Klingenfeldt te vieren. Helge heeft twee zoons en een dochter. De oudste zoon Christian is de helft van een tweeling, maar zijn tweelingzus heeft twee maanden voor het feest zelfmoord gepleegd. Tijdens het weekend broeit er dan ook van alles. Pogingen om het gezellig te houden hebben geen effect, want de bom barst als Christian tijdens het feestmaal een speech gaat houden.
De grote kracht van FESTEN is het camerawerk en de acteerprestaties. Vinterberg maakte als één van de eersten gebruik van de handzame digitale camera. Dat gaf hem een grote bewegingsvrijheid en stelde hem in staat dicht op de huid van zijn spelers te zitten.
Opvallend is dat FESTEN voor zo’n beetje alle grote filmprijzen genomineerd werd, maar daar bleef het bij. Wel wist de film de juryprijs van Cannes in de wacht te slepen en werd Vinterberg bij de uitreiking van de Europese filmprijzen uitgeroepen tot ‘European Discovery of the Year’. Deze ‘belofte’ heeft hij in de jaren daarna niet kunnen waarmaken, hoewel zijn laatste film SUBMARINO (2010) er absoluut weer mag zijn.