The unbearable lightness of being icon_trailer.png

In 1982 was Milan Kundera’s boek ‘De ondraaglijke lichtheid van het bestaan’ ÈÈn van de grootste bestsellers van het jaar. Het boek werd nÛg populairder dankzij de verfilming die regisseur Philip Kaufman er in 1988 van maakte. Deze bijna drie uur durende moderne klassieker keert eenmalig bij ons terug als onderdeel van het programma Grenzeloos Kijken (zie ook pagina 5).
De Tsjech Kundera rekent in zijn magnum opus af met het verstikkende Russische juk waaronder de bevolking in zijn vaderland jarenlang leefde. Centraal in boek en film staat Praag, waar een dokter een driehoeksrelatie aangaat met twee vrouwen. Het drietal raakt betrokken bij de gebeurtenissen na de Praagse Lente in 1968, als de Russen met hun tanks de stad binnenvallen. Dit zet hun levens voor altijd op zijn kop. Kundera verweeft in zijn verhaal vele filosofische bespiegelingen over de zwaarte, lichtheid en kracht van het leven.
Philip Kaufman kreeg alom lof voor zijn verfilming van het complexe verhaal, dat een opvallende periode in de Europese geschiedenis behandelt. Voor de Franse actrice Juliette Binoche betekende THE UNBEARABLE LIGHTNESS OF BEING haar doorbraak bij het grote publiek. Sindsdien wisselt zij ‘grote’ films af met kleinere producties, zoals CODE INCONNU en LA VEUVE DE SAINT-PIERRE die wij beide hebben vertoond.