dreamers.jpg

The dreamers

The dreamers

THE DREAMERS is de nieuwste film van Bernardo Bertolucci, die in de VS de nodige ophef veroorzaakte bij de filmkeuring. Maar dat kan geen echte verrassing zijn bij een film van de regisseur die LAST TANGO IN PARIS maakte.
THE DREAMERS speelt eveneens in Parijs, waar in het roerige 1968 een soort driehoeksverhouding ontstaat tussen de Amerikaanse student Matthew en de Franse tweeling Theo en Isabelle. Zij ontmoeten elkaar aan de vooravond van de Parijse mei-revolte die het achtergronddecor van de film vormt. De excentrieke tweeling vraagt Matthew om bij hen te komen wonen in het immense huis van hun rijke ouders - en dat is het begin van een reeks bijzondere spelletjes tussen het door films en seks geobsedeerde drietal.
Het aardige van de film is het ‘Droste-effect’ dat Bertolucci veelvuldig uitbuit: tijdens de filmquizzen waarmee de hoofdpersonages elkaar proberen af te troeven laat hij zijn acteurs klassieke filmfragmenten naspelen en laat hij vervolgens ook de Èchte fragmenten zien. Als kijker kun je het spel als het ware meespelen, waardoor THE DREAMERS haast verplichte kost is voor elke filmliefhebber. En al is de film misschien niet het gehoopte meesterwerk van de oude Bertolucci, gelukkig is de regisseur voor het eerst sinds 1990 (THE SHELTERING SKY) weer eens Ècht in vorm.