friedmans.jpg

Capturing the Friedmans

  • regie: Andrew Jarecki

  • met: (docudrama)

  • USA •documentaire, misdaad • 2003 • 107 min.

Capturing the Friedmans icon_trailer.png

Eén van de grootste kanshebbers op de Oscar voor beste documentaire is dit jaar CAPTURING THE FRIEDMANS, de openingsfilm van het laatste IDFA-documentairefestival. Het waargebeurde verhaal van deze film is bijna te bizar voor woorden: eind jaren tachtig doet de Amerikaanse politie een inval bij de keurige familie Friedman. Vader Arnold – een gerespecteerd docent – en zijn 18-jarige zoon Jesse worden gearresteerd nadat in het huis kinderporno is gevonden. Vader en zoon worden er bovendien van beschuldigd jarenlang jonge jongens seksueel te hebben misbruikt. En als klap op de vuurpijl komen tijdens de verhoren van het duo nog meer zaken bovendrijven.
Regisseur Andrew Jarecki interviewde voor zijn film verschillende familieleden (met uitzondering van pa Arnold, die in de gevangenis overleed) en slachtoffers, en mixte die interviews met nieuws-archiefbeelden plus filmpjes van de familie zelf. Een deel van die homevideo’s werd door zoon David Friedman gemaakt in de aanloop naar de rechtzaken en daarin zien we de familie langzaam uiteen vallen. Pijnlijk en fascinerend tegelijk.
Als kijker word je tijdens CAPTURING THE FRIEDMANS voortdurend heen en weer geslingerd: is het allemaal écht zo gebeurd, of was er sprake van massahysterie à la Oude Pekela? Jarecki’s film geeft daar geen antwoord op, al zal de waarheid ergens in het midden liggen.