in_america.jpg

In America

In America

Regisseur Jim Sheridan maakte in het verleden furore met IN THE NAME OF THE FATHER en MY LEFT FOOT. Zijn nieuwste film IN AMERICA vertelt het verhaal van een Ierse vader en moeder die met hun twee dochtertjes vertrekken naar de VS. Ze vestigen zich illegaal in New York, waar ze een armoedig flatje betrekken in Manhattan. Vader probeert tevergeefs een acteercarrière op te bouwen, moeder moet het geld als serveerster inbrengen. Hun financiële problemen worden echter overschaduwd door het verleden: een jaar voor hun oversteek is hun zoontje Frankie overleden.
Het zijn gegevens voor een tranentrekkende film, een smartlap van het zuiverste damast. Maar in die val is Sheridan niet gelopen, terwijl IN AMERICA nota bene gebaseerd is op het trieste leven van de regisseur zélf. Sheridan schreef het scenario samen met zijn twee dochters.
Alle acteurs spelen uitmuntend, maar onbetwiste uitblinker is Samantha Morton als de moeder. Morton (eerder te zien in het onderschatte MORVERN CALLAR en tijdens het recente Rotterdamse Filmfestival in het prachtige CODE 46) kreeg voor haar rol een Oscarnominatie als beste actrice. Bij het ter perse gaan van dit boekje was helaas nog niet bekend of ze die verdiende prijs inderdaad heeft gewonnen.