otto_et_mezzo.jpg

Otto e mezzo

Otto e mezzo

OTTO E MEZZO wordt algemeen gezien als de top van Federico Fellini’s fantasie. Hij maakte in deze film gebruik van overdadige decors, uitbundige kostuums en bijzondere personages. Het is dan ook niet zo vreemd dat de film ook opduikt in de top-250 aller tijden van de onvolprezen Internet Movie Database (www.imdb.com).
Centraal in OTTO E MEZZO staat een regisseur met een writer’s block. Feitelijk is dat Fellini zelf: hij besloot zijn identiteit als filmmaker eens te onderzoeken en maakte een ‘film over een film’, waarin zijn alter ego Marcello Mastroianni de artistiek geblokkeerde regisseur Guido Anselmi speelt. De man breekt zich het hoofd over een nieuwe film, maar komt door allerlei beslommeringen maar niet toe aan het uitwerken van een deugdelijk scenario. Niet alleen zijn vrouw en minnares eisen veel aandacht op, ook een ongeduldige producent, agressieve critici en om rollen bedelende actrices nemen Anselmi volledig in beslag.
Quizliefhebbers opgelet: de titel van de film verwijst naar de zeven films die Fellini vóór OTTO E MEZZO maakte. Het ‘halfje’ is geen complete speelfilm, maar één van de drie korte films die hij in 1962 met zijn illustere collega’s Luchino Visconti en Vittorio de Sica samensmeedde tot BOCCACCIO ’70.