human_stain.jpg

The human stain

The human stain

THE HUMAN STAIN is een getrouwe verfilming van het gelijknamige boek van de Amerikaanse succes-auteur Philip Roth. Een boek met een geheim – een geheim dat ook in de film langzaam wordt ontsluierd.
Regisseur Robert Benton’s film gaat over Coleman Silk (Anthony Hopkins), een oude joodse hoogleraar klassieke talen wiens leven aan de vooravond van zijn pensioen op zijn kop wordt gezet. Coleman wordt beschuldigd van racisme nadat hij enkele zwarte leerlingen heeft uitgescholden. Uiteindelijk wordt hij daarom zelfs ontslagen. Hij vindt troost bij de jonge schoonmaakster Faunia Farely (Nicole Kidman, die opnieuw een metamorfose onderging) die te lijden heeft van haar psychopatische ex-man (Ed Harris). Faunia’s ex heeft een Vietnam-trauma, maar gaandeweg blijkt het trauma waar Coleman Silk aan lijdt nog veel groter. Is hij wel zo joods als hij zich voordoet?
In THE HUMAN STAIN ontvouwt dit geheim zich via flash-backs van Coleman’s verleden. Na zijn klassiekers KRAMER VS KRAMER en BONNY AND CLYDE (waarvoor hij het scenario schreef) heeft Benton opnieuw een bijzondere film afgeleverd over mensen die de weg kwijtraken in hun eigen leven.