Jeux d’enfants

JEUX D’ENFANTS is een romantische zwarte komedie die het leven volgt van Julien en Sophie. Zij ontmoeten elkaar als ze acht jaar oud zijn. Beiden hebben een groot trauma: Juliens moeder is gestorven en Sophie wordt intens gepest door haar medeleerlingen. Als buitenbeentjes sluiten zij een verbond tegen de rest van de wereld.
Julien en Sophie spelen samen een spel met een trommeltje dat beschilderd is als een draaimolen. Het tweetal daagt elkaar daarbij uit om de meest gewaagde en gevaarlijke stunts uit te halen. Zelfs als zij volwassen zijn blijven ze dit bizarre spel spelen. Het kinderspelletje verbergt de werkelijke gevoelens die zij voor elkaar hebben, maar die ze niet durven uitspreken.
In Frankrijk hebben veel critici JEUX D’ENFANTS vergeleken met AMÉLIE van Jean-Pierre Jeunet. Op zich begrijpelijk, want de film oogt als een wildere versie van dit kassucces. Dat komt vooral door de vergelijkbare manier van filmen: met veel vaart, fantastische camerabewegingen en grappige special effects. Bovendien wordt er eenzelfde romantiek in aangeboord, waarbij de klassieker ‘La vie en rose’ in vele vertolkingen als een rode draad door de film loopt. Maar uiteindelijk blijkt regisseur Yann Samuell in zijn debuutfilm toch een heel andere boodschap in petto te hebben dan zijn collega Jeunet.