citizen_kane.jpg

Citizen Kane

Citizen Kane icon_trailer.png

Sinds de jaren vijftig publiceert een groep vooraanstaande internationale filmcritici elke tien jaar een ranglijst met de beste films aller tijden. Vanaf het begin staat CITIZEN KANE hierop, de laatste decennia steevast op de eerste stek. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat we deze klassieker der klassiekers weer eens op het grote doek kunnen vertonen.
CITIZEN KANE vertelt het levensverhaal van de Amerikaanse krantenmagnaat Charles Foster Kane. Als deze komt te overlijden is zijn laatste woord ‘Rosebud’. Een jonge journalist vermoedt dat dit de sleutel is tot het obscure verleden van de uitgever. Hij probeert daarom het leven van Kane te reconstrueren en gaat iedereen die belangrijk was voor de man opzoeken en interviewen. Zo bouwt hij langzaam een beeld van Kane op.
Alleskunner Orson Welles maakte CITIZEN KANE op 26-jarige leeftijd. Dat weerhield hem er echter niet van om behalve de hoofdrol ook de regie en het scenario (samen met Herman J. Mankiewicz) op zich te nemen. De film is een soort sleutelroman, omdat Welles bij het draaien overduidelijk de machtige kranten- en tijdschriftentycoon William Randolph Hearst voor ogen had. Hearst heeft op allerlei manieren getracht een vertoningsverbod van de film te verkrijgen. Hij wilde zelfs het origineel plus alle kopie├źn tegen een waanzinnig hoog bedrag kopen om ze te vernietigen.
Gelukkig is dat niet gebeurd, want CITIZEN KANE geldt nog steeds als een van de belangrijkste films uit de geschiedenis. Vooral de voor die tijd revolutionaire beeldtaal, cameravoering en enscenering is later door vele regisseurs overgenomen.