on_the_fringe.jpg

On the Fringe (Movies that Matter)

  • regie: Juan Diego Botto

  • met: Penélope Cruz • Adelfa Calvo en Luis Tosar

  • BEL/SPA •documentaire • 2022 • 105 min.

On the Fringe (Movies that Matter)

:: Nagesprek met Mozaïek Wonen en Sociaal Team Gouda
:: Q&A over dakloosheid en huisuitzettingen in Gouda

:: NB: Engels ondertiteld

Donderdag 22 februari vertoont Filmhuis Gouda het bewogen Spaanse drieluik ON THE FRINGE over het leven onder dreiging van dakloosheid. Medewerkers van Mozaïek Wonen en Sociaal Team Gouda belichten in een nagesprek dit onderwerp vanuit lokaal perspectief.

Spanje kent meer dan honderd huisuitzettingen per dag waarbij financieel kwetsbare gezinnen op straat komen te staan. Debuterend regisseur Juan Diego Botto geeft deze economische uitzettingscrisis een persoonlijk gezicht door een dag te schetsen uit de levens van verschillende families die met elkaar verbonden zijn door hun dreigende dakloosheid. Hoewel deze sociale thriller in Madrid speelt, zou het over bijna elke stad ter wereld kunnen gaan waar banen schaars zijn en lonen laag.

Overleven onder economische stress
Drie personages, vertolkt door de Spaanse acteurs Penélope Cruz, Adelfa Calvo en Luis Tosar, proberen te overleven tijdens 24 cruciale uren die het verloop van hun leven kunnen veranderen. Terwijl de klok tikt toont de film de impact van economische stress, maar ook hoe genegenheid en solidariteit de kracht kunnen geven om door te zetten. Deze indringende film speelt zich af in Madrid en schetst een rauw en realistisch beeld van kwetsbare mensen die in financiële problemen komen.

Huisuitzettingen in Gouda
In Nederland komen meer dan 1 miljoen mensen financieel niet rond. Had On the Fringe zich ook in Gouda kunnen afspelen? Hoeveel huisuitzettingen komen er in Gouda voor? Welke hulp wordt er geboden? Deze en andere vragen zullen na de film worden beantwoord door een medewerker van de afdeling Sociaal Beheer van Mozaïek Wonen en een medewerker van Sociaal Team Gouda.

Over Movies that Matter
Filmhuis Gouda is één van de 17 steden waar tot en met mei 2024 maandelijks onder de noemer Movies that Matter on Tour een bijzondere film draait over mensenrechten en maatschappelijke kwesties, aangevuld met een Q&A, inleiding of nagesprek met gasten en discussie met het publiek. De films zijn geselecteerd uit het grote Movies that Matter-festival in Den Haag dat elk jaar in maart plaatsvindt.