ripleys_game.jpg

Ripley’s game

Ripley’s game icon_trailer.png

De Britse schrijfster Patricia Highsmith schreef zeer succesvolle thrillers, waaronder een serie van vijf boeken over de amorele, ijdele en erudiete crimineel Tom Ripley. Zij behoren tot de klassiekers van de misdaadliteratuur. RIPLEY’S GAME is de verfilming van het derde deel uit deze reeks, dat eerder al in 1979 door Wim Wenders werd verfilmd als DER AMERIKANISCHE FREUND – met in de hoofdrollen Dennis Hopper en Bruno Ganz.
De intriges van beide films zijn identiek: een terminale leukemiepatiënt laat zich manipuleren tot een moord, zodat hij met het verdiende geld zijn gezin verzorgd kan achterlaten. De kwade genius achter deze misdaad is Ripley, een rol die zeer fraai wordt vertolkt door John Malkovich. De veelzijdige Malkovich heeft alles in huis om laconiek en ironisch gestalte te geven aan de gentleman-misdadiger Ripley, die houdt van de goede en mooie dingen des levens.
De Italiaanse regisseur Liliana Cavani (hier vooral bekend van THE NIGHTPORTER met Charlotte Rampling en Dirk Bogarde) maakte van RIPLEY’S GAME een elegante en amusante thriller. Waar Wim Wenders het grauwe Hamburg als achtergrond koos verplaatste Cavani het verhaal naar Noord-Italië, met als gevolg mooiere plaatjes. Verder heeft zij de zwarte humor, die in alle boeken van Highsmith zo’n grote rol speelt, veel meer ruimte gegeven in deze verfilming.