Young Adam icon_trailer.png

De Schotse acteur Ewan McGregor is een man met vele gezichten. Hij schuwt rollen in Hollywood-films als STAR WARS niet, maar tegelijkertijd blijft hij trouw aan de kleine films waarmee hij ooit groot is geworden. Dat begon met producties als SHALLOW GRAVE en TRAINSPOTTING; zijn meest recente is YOUNG ADAM.
In deze film speelt hij Joe, een hulpje op een kolenboot die in de jaren vijftig heen-en-weer vaart tussen Glasgow en Edinburgh. Op een dag vinden Joe en zijn baas Les (Peter Mullan, regisseur van THE MAGDALENE SISTERS) in het water het lijk van een jonge vrouw. Via flashbacks wordt langzaam duidelijk wat het verband was tussen Joe en de dode vrouw.
Anders dan het plot doet vermoeden is YOUNG ADAM geen echte thriller. Zo betitelde de Volkskrant de film als een ‘karakterstudie van een amorele man’. Een goed getroffen synopsis, want Joe is vooral een onverschillige vrouwenversierder met weining scrupules. McGregor speelt hem bijzonder geloofwaardig. Door expliciete vrijscènes heeft YOUNG ADAM misschien een bepaalde reputatie opgebouwd, maar de film heeft gelukkig veel meer te bieden dan erotiek. Regisseur David MacKenzie schetst een mooi tijdsbeeld van de Britse jaren vijftig, een periode die toch minder braaf was dan de geschiedschrijvers ons voorspiegelen.