die_abenteuer_des_prinzen_achmed1.jpg

Die Abenteuer des Prinzen Achmed (filmconcert)

  • regie: Lotte Reiniger

  • DUI •animatie • 1926 • 80 min.

Die Abenteuer des Prinzen Achmed (filmconcert)

:: korting met Jubileum-passie
:: Uniek filmconcert met pianist Kevin Toma
:: feestelijke slotavond van het Jubileum-seizoen

Filmconcert met de oudst bewaard gebleven animatiefilm uit de filmgeschiedenis, naar de Verhalen van 1001 nacht. En een van de eerste films van een vrouwelijk regisseur: Lotte Reininger manipuleerde beeld voor beeld vele duizenden uitgeknipte kartonnen silhouetten en dunne loodbladen.

Op de slotavond van ons 45-jaar Jubileumseizoen is DIE ABENTEUER DES PRINZEN ACHMED te beleven met livemuziek door filmpianist Kevin Toma. Hij componeerde speciaal voor deze gelegenheid een nieuwe soundtrack bij deze klassieker, die hij deze avond voor het eerst ooit zal uitvoeren.

In deze kleurrijke (!) zwijgende klassieker verleidt een boze tovenaar Prins Achmed om een magisch vliegend paard te berijden. Hij weet het paard echter te temmen en vliegt ermee een serie avonturen tegemoet, van verre eilanden tot aan Keizerlijk China…

Gebaseerd op de verhalen van Duizend-en-een-nacht is DIE ABENTEUER DES PRINZEN ACHMED uit 1926 de oudste nog bestaande animatiefilm uit de filmgeschiedenis (twee eerdere in Argentinië gemaakte animatiefilms zijn verloren gegaan). Regisseur Lotte Reininger (1899-1982) gebruikte uitgeknipte kartonnen silhouetten en dunne bladen van lood die beeld voor beeld werden gemanipuleerd op een manier vergelijkbaar met wajangpoppen. In drie jaar maakte ze in totaal 250.000 opnamen, waarvan er 96.000 in de film zitten. Heel bijzonder is het detailniveau dat ze weet te bereiken, zoals in de rimpelingen op een wateroppervlak en de veren kleding van de prinses. De monochrome maar bont getinte film is zo rijk in zijn verbeelding dat je als kijker geheel opgaat in de emoties van de film.

Dit filmconcert vormt de feestelijke slotavond van het 4,5 maanden durende 45-jarige jubileum van Filmhuis Gouda. Hoewel de film Engelse tussentitels heeft, maakt de beeldende manier van vertellen de film ook geschikt voor kinderen.Kevin Toma (Sittard, 1974) is niet alleen bekend als filmjournalist voor de Volkskrant, maar ook een geliefd componist en uitvoerder van eigentijdse muziek voor zwijgende films, die hij zelf componeert. Toma dompelt de toeschouwer graag volledig onder de filmische meesterwerken die hij begeleid.