butterfly_vision_3.jpg

Butterfly Vision (Movies that Matter)

  • regie: Maksym Nakonechnyi

  • met: Rita Burkovska • Natalya Vorozhbit • Daria Lorenci • Lyubomyr Valivots

  • GBR •drama • 2022 • 107 min.

Butterfly Vision (Movies that Matter)

:: korting met Jubileum-passie
:: NB: Engels ondertiteld
:: vooraf live pianomuziek door de Oekraïense Sofiia Dorosh

De februari-film van de Movies that Matter-reeks is een indrukwekkend drama vanuit vrouwelijk perspectief rond (seksueel) oorlogstrauma, maar is ook een schets van de complexe situatie in de Oekraïne (van voor 2022), van kwetsbaarheid, veerkracht en volharding.

De 14-jarige Sofiia Dorosh speelt live op de piano in onze filmzaal enkele klassieke werken voorafgaand aan de voorstelling.

De Oekraïense dronepiloot Lilia – bijnaam ‘Vlinder’ – komt vrij na twee maanden krijgsgevangenschap bij pro-Russische separatisten in de regio Donbas. Het is ruim voor 2022, voor de inval van Rusland. Lilia wordt even een nationale held, maar al snel daalt de realiteit in. Haar overbezorgde moeder weet niet hoe ze haar dochter kan ondersteunen en haar man Tokha lukt het niet om een nieuwe band met haar op te bouwen. Hij raakt meer en meer betrokken bij een extreemrechtse knokploeg die Roma-kampen aanvalt.

Als blijkt dat Lilia zwanger is – ze is in gevangenschap verkracht – trekt ze zich ogenschijnlijk helemaal terug in zichzelf. Maar ook al lijkt Lilia stoïcijns en gedeprimeerd, ze is vastbesloten zichzelf te bevrijden. Hoe kan ze haar kind redden in een samenleving die niet klaar is om hen te accepteren?

Hoewel de wereld pas na de grootschalige invasie zijn aandacht op Oekraïne heeft gericht, laat de film zien dat het daar al oorlog was voordat dat internationaal erkend werd. BUTTERFLY VISION toont de gebeurtenissen die hebben geleid tot de huidige oorlog, gezien door de ogen van iemand die oorlogswreedheden heeft overleefd en die vocht om haar land te beschermen. Het vrouwelijke perspectief op oorlog is hierin heel inclusief vanwege het paradoxale: het is kwetsbaar en veerkrachtig.

BUTTERFLY VISION werd vertoond in de officiële selectie in Cannes. Rita Burkovska is zeer indrukwekkend in de hoofdrol: ze beeldt Lilia’s geestelijke nood én haar volharding uit met ingehouden angst en kwetsbaarheid. Gezien het onderwerp en de actualiteit kunnen kijkers BUTTERFLY VISION verontrustend vinden. De oorlog verweeft het persoonlijke met het sociale, het particuliere met het politieke en sluipt zo binnen in elke kleine menselijke ruimte. Toch is dit mooie speelfilmdebuut een onverwacht hoopvol drama.

De film was al in 2021 in postproductie, ruim voordat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Lilia’s ontvoerders zijn separatisten. Inmiddels is de oorlog geëscaleerd en worden de verschrikkingen door Russische soldaten begaan. Het gruwelijke en toenemende gebruik van seksueel geweld tegen gevangenen blijft een onderwerp dat dringend moet worden besproken ter wille van de slachtoffers.