01_all_you_see_al_wat_je_ziet_niki_padidar.jpg

All You See (openingsfilm IDFA 2022)

  • regie: Niki Padidar

  • NED •documentaire • 2022 • 72 min.

All You See (openingsfilm IDFA 2022)

:: Jubileum-passie: €4,50 korting

NB: Nederlands en Engels gesproken. Engels ondertiteld.

De openingsfilm het het landelijke IDFA-festival is eenmalig te zien op het grote doek in Gouda, ‘quasi-live’ met de wereldpremière in Amsterdam.

Wat als je plotseling in een wereld belandt waarin je niet wordt ‘gezien’? Welke vervreemding dat oproept zien we bij vier mensen die ‘nieuw’ zijn in Nederland (al kan dat twintig jaar duren!). Als niemand je kent zoals je ooit was, wat of wie ben je dan eigenlijk? De vragen blijven komen: waar kom je (echt) vandaan, spreek je Nederlands, word jij bruiner in de zon? Regisseur Niki Padidar, die op haar zevende Iran verliet, kan erover meepraten en voert even pijnlijke als humoristische gesprekken met drie lotgenoten.

De hoofdpersonen in deze gelaagde film zijn terechtgekomen in een nieuwe wereld waar plotseling alles vreemd lijkt. In hun nieuwe leven in Nederland roepen ze elke dag ongewild reacties op. Zelfs na twintig jaar blijven de vragen komen: waar kom je (eigenlijk) vandaan, spreek je Nederlands, word jij bruiner in de zon? 

Regisseur Niki Padidar, die op haar zevende Iran verliet, kan erover meepraten. In All You See heeft ze pijnlijke en humoristische gesprekken met drie anderen: de Somalische Khadija, die al 27 jaar lang een ‘nieuwkomer’ is, Sophia, die net is overgekomen uit Engeland en Hannah uit Oekraïne, die uit stripverhalen en films leert hoe ze minder kan opvallen of voor toerist wordt versleten. 

In haar zorgvuldig vormgegeven film worden deze gesprekken afgewisseld met scènes waarin Padidar visueel onderzoekt wat het betekent om aan de projecties van anderen te worden onderworpen en de vervreemding verbeeldt die dat oproept. Hoe lang wordt een nieuwkomer als nieuw gezien?

ALL YOU SEE is genomineerd voor de IDFA Award for Best Dutch Film en de IDFA Award for Best First Feature.