preloader.gif di 14 14:00
DECEMBER
riders_of_justice_st_1_jpg_sd_high_photo_by_anders_overgaard.jpg

Riders of Justice

Riders of Justice icon_reserveer.png

De veelzijdige Mads Mikkelsen als weduwnaar, huisvader en beroepsmilitair Markus, in een soort parodie op de ‘wraakfilm’ – denk aan Liam Neeson of Quentin Tarantino maar dan Deens en met humor – waarin een stel (digitaal getalenteerde) idioten hem met wisselend succes bijstaan in zijn brute queeste, die langzaam afdwaalt naar iets wat meer op groepstherapie gaat lijken voor alle betrokkenen.

Als een treinongeluk een aanslag blijkt te zijn geweest, is dat genoeg aanleiding tot vergelding. De paar computernerds die achter het geheim komen (Otto, Lennart en Emmenthaler) vinden dat Markus (Mads Mikkelsen) als nabestaande het recht heeft dat te weten.

Waaraan ze vooraf geen gedachten besteed hebben, is dat deze Markus een gezin heeft waarover hij zich ondertussen moet ontfermen. Deze ruige militair, net terug van een missie in het Midden-Oosten, kan bovendien niet zo goed uit de voeten met emoties. Niet erg handig dat de drie in hun haast kiezen voor een ‘vermomming’ als Markus' psychologen.

Ondanks de beste bedoelingen loopt hun project voor gerechtigheid (natuurlijk) uit de rails, om telkens toch weer op z'n pootjes terecht te komen. De film stoelt op het vet aangezette contrast tussen de drie naïeve, digitaal briljante sukkels en Markus' “shoot first ask second” reflex, gijn gecombineerd met iedereens behoefte aan warmte en erkenning. En Mads Mikkelsen krijgt daarbij de ruimte om te laten zien hoe veelzijdig zijn acteertalent is. 

------
The Guardian ★★★★
“De film van Anders Thomas Jensen is vergezocht, tegendraads van toon en zou helemaal niet moeten werken, maar op de een of andere manier valt alles op z'n plek.”