comrades1.jpg

Dear Comrades!

  • regie: Andrei Konchalovsky

  • met: Yuliya Vysotskaya • Vladislav Komarov • Andrey Gusev

  • RUS •drama • 2020 • 116 min.

Dear Comrades!

Deze Russische Oscar-inzending is een donker-komisch, aangrijpend historisch drama over de staking in Novotsjerkassk in 1962, door KGB en Sovjetleger neergeslagen en in de doofpot gestopt. De adembenemend mooi gefilmde reconstructie door veteraan Andrej Kontsjalovski (83), volgt moeder (en standvastig partijlid) Ljoeda op zoek naar haar vermiste dochter, terwijl de realiteit van wanbeleid en onderdrukking meer en meer haar ideaalbeeld van de socialistische heilstaat ondergraaft.

Andrei Konchalovsky (83) is al vijfenvijftig jaar filmmaker – hij werkte als scenarist met de Russische meester-regisseur Andrej Tarkovski. Hij laat DEAR COMRADES! voelen als een film uit de vroege jaren zestig. De sobere stijl waarvoor hij kiest – en wat een prachtig licht! – past perfect bij het indringende spel van Joelia Vysotskaja, een vrouw met een tijdloos karakter. Zij is in het echte leven Kontsjalovski’s echtgenote en ook nog eens in 1972 in Novotsjerkassk geboren, jaren na de gebeurtenissen. Omdat de staking grondig in de doofpot was gestopt, was zij daar altijd onbekend mee. Konchalovsky's vader was een beroemd dichter en schreef nota bene de tekst van het Russische volkslied, waarmee hij de film opent.  

De periode waarin de film speelt, kenmerkte zich aanvankelijk door optimisme, mede dankzij de Chroesjtsjov-doctrine, die zelfs openlijk afrekende met het Stalinisme (1924-1953). Maar ook toen bestond ontevredenheid officieel niet in de Sovjet-Unie. Het was dus ‘onbestaanbaar’ dat op 2 juni 1962 duizenden Russische arbeiders in opstand kwamen tegen loonsverlaging en voedseltekorten.

DEAR COMRADES! werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs en is verkozen tot de Oscar-inzending voor Rusland.

------
NRC ★★★★★
“Een historische film die je niet licht vergeet.” – “Kontsjalovski laat Dear Comrades! eruitzien als een Sovjet-film uit 1962.”

-----
Trouw ★★★★
“Dear Comrades! is een donkerkomische film over het sprookje van de communistische heilstaat.”

------
The Guardian ★★★★
“Dromen en ontgoocheling van een standvastig communistisch partijlid.” – “Konchalovsky kiest voor een wat bevreemdende soberheid die de impact van de film op bizarre wijze versterkt.”