minari2.jpg

Minari

Minari

Semi-autobiografisch migratie-drama met humor en lichtheid, vanuit het perspectief van de 7-jarige David. Het is een nostalgische film over je eigen (Koreaanse) identiteit bewaren en ondanks beproevingen dromen van een betere toekomst. Deze tedere ode aan familie kreeg Oscar-nominaties in de vijf belangrijkste categorieën én de Oscar voor beste vrouwelijke bijrol voor de Koreaanse vedette Youn Yuh-Jung als heerlijk eigenzinnige, vloekende oppas-oma.

Na NOMADLAND (van de Chinees-Amerikaanse Chloé Zhao) is MINARI de volgende succesvolle film van Amerikaanse makers met een Aziatische achtergrond. Het intieme migrantendrama is losjes gebaseerd op de familiegeschiedenis van regisseur Lee Isaac Chung, vandaar dat hij het verhaal vanuit de zevenjarige David vertelt.

Voor de kinderen is het nieuwe leven op het verworven stukje Amerika spannend en wonderbaarlijk. Vader Jacob ziet in de weilanden de belofte van een betere toekomst, een plek waar hij kan slagen en onafhankelijk kan zijn. Moeder Monica had zich haar ‘American Dream’ toch wat anders voorgesteld en ze vraagt zich af of het gezin deze wildernis met de rare lokale bevolking en de gelovige buurman niet beter kan inruilen voor de stad. En dan is er nog oma, uit Korea gehaald om op de kinderen te passen. Zij staat heel anders in het leven, zonder verwachtingen, met beide benen op de grond. En ze neemt geen blad voor de mond.

------
Trouw ★★★★★
“de Amerikaanse Droom, maar dan in een tweedehands caravan.”

------
NRC ★★★★
“migratieverhaal vol licht, humor en nostalgie.”

------
Volkskrant ★★★★
“Minari is een film die in je hart kruipt.” – “Elk personage – óók de godvrezende eenling die Jacob komt helpen – en elke scène voelt authentiek.”

------
The Guardian ★★★★
“Verhaal over een Koreaanse familie die zicht vestigt in Arkansas in de jaren 80, balanceert prachtig tussen feelgood en tegendraadsheid.”