cowboys1.jpg

Cowboys

  • regie: Anna Kerrigan

  • met: Steve Zahn • Sasha Knight • Jillian Bell

  • USA •drama • 2020 • 83 min.

Cowboys

Deze warme en gevoelige vertelling in de natuur van Montana, is voortreffelijk geacteerd en biedt een ongewone, evenwichtige mix van politiefilm met een drama over liefde en ouderschap, de gender-identiteit van een kind en de mentale problemen van een volwassene.

De ruige Troy en zijn kind trekken te paard 'als cowboys' door de prachtige bergen van Montana. Zijn de twee op een camping-trip, vluchten ze ergens voor, of is het misschien een ontvoering? Een nuchtere vrouwelijke rechercheur probeert, zonder veel hulp van haar niet zo capabele lokale collega's, er beetje bij beetje achter te komen hoe de vork in de steel zit – een rol die wel aan FARGO doet denken. Daarbij krijgt ze overigens weinig bijstand van Troy's ex-vrouw Sally, die maar niet het achterste van haar tong wil laten zien.

Troy (Steve Zahn) is een grootmoedige grapjas. Los daarvan heeft hij een drankprobleem, een bipolaire stoornis en een strafblad. Zijn tienjarige kind is desondanks dol op hem. Sally (Jillian Bell), die als alleenstaande moeder alle zorgen op de schouders voelt rusten, heeft hem wat minder hoog zitten. Maar waar Sally simpelweg haar eigen normen niet opzij kan zetten, kan Troy dat van nature: hij bevat dan ook zonder problemen dat het kind waar ze allebei van houden transgender is – niet dochter Josie, maar zoontje Joe (een voortreffelijke rol van de jonge Sasha Knight). Troy's eigen problemen maken de ontwikkelingen er niet gemakkelijker op…

------
Trouw ★★★★
“Verrassende neo-western vertelt het tedere verhaal van twee outsiders.”

------
De Filmkrant
“In haar tweede speelfilm zet Anna Kerrigan de symboliek van de western naar haar hand. Net als de helden van weleer trekken Troy en Joe de wildernis in om onbekommerd zichzelf te zijn.”

------
De Volkskrant ★★★
“Schrijver en regisseur Anna Kerrigan wekt veel empathie voor haar hoofdpersonages. De spelers zijn geweldig: Knight legt ziel en zaligheid in zijn debuut en vormt een sterk team met Zahn.”

------
The Guardian ★★★★
“De uitvoeringen van Knight, Zahn en Bell - met Ann Dowd als de agent op Troy's spoor - zijn allemaal geweldig.”