flowers_of_shanghai_.jpg

Flowers of Shanghai

Flowers of Shanghai

De humanistische Taiwanese meesterregisseur Hou Hsiao-Hsien staat bekend om zijn nostalgische, poëtische films rond ons complexe, lastige bestaan en de verwevenheid met het lot van anderen. FLOWERS OF SHANGHAI schetst met prachtige sfeerbeelden het innerlijke leven van vijf in afzondering levende prostituees in Shanghai rond 1880.

Hou‘s drama is een verfilming van een in 1892 als feuilleton in een literair tijdschrift verschenen Chinese roman. De film wordt gekenmerkt door sfeer en verborgen betekenissen, niet door snelheid – een scene kan zomaar enkele minuten duren, iets wat moderne films bij lange na niet meer halen. FLOWERS OF SHANGHAI stamt uit 1995 en werd onlangs gerestaureerd. Wegens problemen met de filmrechten, kon deze nu pas worden uitgebracht.

------
Filmkrant
“Wie alleen naar de oppervlakte kijkt, ziet in Flowers of Shanghai een gracieuze zedenschets van een aan strikte codes en regels gebonden bordeelleven. Wie verder kijkt, ziet een patriarchale maatschappij, waarin volledig van mannen afhankelijke vrouwen handelswaar zijn.”

------
NRC ★★★★
“Een lust voor het oog en een steek in het hart. 'Flowers of Shanghai' legt meer over macht en patriarchaat bloot dan zijdeglans en olielamplicht kunnen verhullen.”