the_singing_club_1.jpg

The Singing Club

  • regie: Peter Cattaneo

  • met: Kristin Scott Thomas • Sharon Horgan

  • GBR •drama, muziekfilm • 2019 • 110 min.

The Singing Club

Luchtig en aanstekelijk Brits koor-drama op een legerbasis, met Kristin Scott Thomas. Over vriendschap, familie en de kracht van muziek – niet toevallig van de maker van THE FULL MONTY.

THE SINGING CLUB is geïnspireerd op een speciale aflevering uit 2011 van de enorm populaire BBC-documentaire-reeks ‘The Choir’, waarin military wives onder leiding van een beroemde koorleider zelfvertrouwen leerden opbouwen door samen te zingen. De film (in het Verenigd Koninkrijk gewoon uitgebracht onder de titel MILITARY WIVES) beperkt zich niet tot het zingen zelf, maar schetst ook het ongewone leven op een legerbasis, waar vrouwen van beroepsmilitairen, ver van de gewone wereld gehuisd zijn. En het bestaan daar kan zwaar zijn, zeker in de periodes waarin de soldaten van huis zijn. Angst en eenzaamheid liggen op de loer. En ook de vrees voor die noodlottige klop op de deur is nooit ver weg.

Kate (Kristin Scott Thomas) is een perfecte officiers-vrouw, qua ‘rang’ de hoogste onder de vrouwen, en draagt die last stoïcijns en met stijl. Om niet bij de pakken neer te zitten nadat hun partners weer eens uitgezonden zijn, probeert ze een groep vrouwen op de basis te overtuigen een zangkoor te beginnen. Daarbij doorkruist ze eigenlijk de plannen van Lisa (Sharon Horgan), die verkozen is tot coördinator van de burger-activiteiten op de basis. De stijve, formele doorpakker Kate en de losse maar wat cynisch ingestelde Lisa, rebel en rocker in hart en nieren, botsen vanaf de eerste dag.

Na een valse start, met veel schroom en getouwtrek over de beste aanpak en het geschikte repertoire, krijgt langzaamaan iedereen de smaak toch te pakken. Het enthousiasme van de vrouwen, geholpen door het talent van sommigen onder hen, blijkt uiteindelijk zelfs zo aanstekelijk dat ze gevraagd worden voor een prestigieus optreden. En net op dat moment slaat het noodlot toe.

THE SINGING CLUB is een hartverwarmend muzikaal drama waarin (mogelijk) verlies en levenslust niet botsen maar elkaar juist versterken. Een pleidooi voor de kracht van samen zingen en er voor elkaar zijn.