a_christmas_gift_from_bob_1.jpg

A Christmas Gift from Bob

A Christmas Gift from Bob

Grappig en betoverend vervolg op de bestseller-verfilming van het moeilijke leven van de dakloze straatmuzikant James en zijn rode kater Bob. Een hartverwarmende Kerstfilm in winters Londen.

Eind 2016 genoten massa's filmbezoekers van A STREET CAT NAMED BOB, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de dakloze muzikant James Bowen. Hij en zijn charmante rode kater Bob waren onafscheidelijk. De zwerfkat had bij James een thuis gevonden en had hem op zijn beurt het leven gered. James en Bob waren altijd te vinden op hun vaste plek, bij een Noord-Londens metrostation, waar James straatkranten verkocht. Toen iemand hem aanraadde zijn ervaringen op papier te zetten, leidde dat tot een bestseller (en later deze blockbuster) over hoe hij zijn heroïne-verslaving wist te overwinnen en hoe de zorg voor Bob hem een doel in zijn leven had gegeven – gered door de kat.

In het vervolg A CHRISTMAS GIFT FROM BOB zien we dezelfde acteur (Luke Treadaway) terug en opnieuw de echte kat Bob, als zichzelf, zij het zoals gebruikelijk ondersteund door wat dubbelgangers. De film pakt het verhaal op wanneer, één Kerst na zijn literaire succes, James te gast is op een protserige Kerstborrel van zijn uitgever. Met al die welgestelde feestgangers, die ongetwijfeld in riante, warme villa's leven, heeft James weinig gemeen. Na afloop gaat James weer de kou in, op weg naar huis en dat vormt de opmaat voor een kerstverhaal dat ons, net als zijn voorganger, een blik gunt op de strubbelingen in het leven van arme en dakloze burgers.

Het is sociaal-realistisme als bij 'Ken Loach', maar dan in een speciale luchtige kerst-variant, die desalniettemin goed toont hoe de werkelijkheid van het straatleven James kwetsbaar en sociaal 'moeilijk inpasbaar' heeft gemaakt. En hoe moeilijk het voor hem is geworden om op iemand te durven vertrouwen of om op te bouwen. Voor wie dat vergeten is of zelf niet kent, doet de film uit de doeken hoe makkelijk en snel een simpele opeenstapeling van op zich kleine tegenvallers iemand die platzak is, aan de rand van de afgrond kan brengen. Acteur Luke Treadeway weet opnieuw James teder en met diepgang te vertolken èn uiting te geven aan zijn unieke band met Bob.

Natuurlijk is er bovenop deze dramatische basis, ruim voldoende om blij van te worden: de overdreven bureaucratische slechterik van de dierenbescherming, die niks beters te doen heeft, een vijand die zich ontpopt tot een vriend, Londen met besneeuwde straten, warme muziek en in dat alles verborgen 'de ware betekenis van Kerstmis'. En bovenal worden we getracteerd op Bob èn een happy end tegen alle verwachtingen in.

Tijdens de postproductie van de film in juni van dit jaar, overleed Bob. Het maakt de film des te meer een echte 'Gift from Bob', die ons – al was het maar voor even – weer doet geloven in de magie van de feestdagen.