hope1.jpg

Hope

  • regie: Maria Sodahl

  • met: Stellan Skarsgard • Andrea Braein Hovig

  • NOO/ZWE •drama, romantiek • 2019 • 126 min.

Hope

HOPE is een intiem Noors relatie-drama, waarin een vrouw in crisis moet zien te navigeren door de indringende emotionele complexiteit van het leven, samen met haar partner en gezin. Het blijkt niet makkelijk maar wel nodig liefde een nieuwe kans te geven.

Vlak voor de Kerstdagen keert Anja (Andrea Bræin Hovig) terug naar Oslo, na een succesvolle internationale tour met haar dansgezelschap. Thuis is haar grote, bonte gezin al druk in de weer voor de feestdagen die Anja zal vieren met haar oudere partner Tomas (Stellan Skarsgård), die theaterregisseur is, en met hun drie biologische kinderen èn de drie uit Tomas' eerdere huwelijk.

Nauwelijks uitgepakt krijgt Anja een bericht dat inslaat als een bom: uit een routine-onderzoek in het ziekenhuis blijkt dat ze een hersentumor heeft in een vergevorderd stadium. Nog totaal van slag, doet zich meteen al de onvermijdelijke vraag voor of Anja en Tomas dit dramatische nieuws – juist deze dagen – wel moet delen met de kinderen. Dat ze het voorlopig voor zich wil houden maakt het er voor Anja niet makkelijker op. De harde realiteit, het besef dat het leven eindig is, stelt Anja danig op de proef. Dat zet ook haar relatie met Tomas onder druk, terwijl die probeert om er voor haar te zijn, zo goed en zo kwaad als dat gaat. Anja's leven, de dagelijkse beslommeringen, onuitgesproken verwachtingen en vanzelfsprekende verhoudingen komen in een nieuw daglicht te staan. En dat is voor alle betrokkenen complex en verwarrend.

Hoewel ziekte de basis vormt voor de ontregeling van Anja's leven, en dat van haar familie, is HOPE is zeker geen ziekenhuisdrama. We volgen Anja – en evengoed Tomas en hun kinderen – in hun (uiteindelijk) hoopvolle verkenning van elkaars afhankelijkheid, de durf om steun te ontvangen en van de veerkracht van de liefde.

Regisseur Maria Sødahl baseerde haar hartverwarmende film op eigen ervaringen. Dat is ook terug te zien in de gevoelige vertolking door Bræin Hovig van Anja, een moderne en zelfstandige vrouw, die haar succesvolle leven ontrafeld ziet worden.