antoinette2.jpg

Antoinette dans les Cévennes

Antoinette dans les Cévennes

Zonnige Franse komedie waarin, eenmaal in de prachtige bergen, schooljuf Antoinette dankzij ezel Patrick eerder zichzelf tegenkomt dan de geheime liefde waarop ze zo had gehoopt. Herkenbaar, lekker gênant en hilarisch tegelijk.

De vrolijke schooljuf Antoinette (Laure Calamy) kijkt uit naar de geplande romantische week met haar geheime minnaar Vladimir, de vader van een van haar leerlingen. Op de laatste dag voor de grote vakantie gooit hij onverwachts roet in het eten, door te melden dat zijn vrouw een wandelvakantie-met-ezel heeft geboekt in het nationaal park van de Cevennen in Zuid-Frankrijk. Totaal verliefd en impulsief als ze is, zit Antoinette niet bij de pakken neer, maar boekt meteen en ondoordacht ook zo'n ezel-tocht in dezelfde regio. Niet alleen weet ze nog helemaal niet hoe ze Vladimir daar dan gaat ontmoeten, ze heeft ook geen enkel idee van wat wandelen, bergen of ezels eigenlijk inhouden – genoeg geschikte ingrediënten voor een fijne komedie.

Volledig onvoorbereid reist ze op hoge hakken met haar grote roze koffer af naar de gîte, waar een bonte groep ervaren trekkers, die dezelfde route volgen, haar vol ongeloof en wat meewarig ontvangen. Naïef hoort Antoinette hun verhalen aan, zonder nog goed te beseffen dat 'de natuur' toch echt iets anders is dan een terrasje pakken. Ze moet echter het avontuur wel aangaan, zeker wanneer blijkt dat haar Vladimir niet in haar gîte, maar eentje iets verderop zijn trektocht begint.

Natuurlijk wordt het nog een hele uitdaging om met de haar toegewezen ezel Patrick op pad te geraken, en om überhaupt met hem ergens aan te komen. Terwijl zij moeizaam de essentie van het trekken leert kennen – en daarbij de vele rariteiten die horen bij de moderne wandelaar – snelt haar roem haar vooruit. Het vormt een van de vele 'running gags' van dit grappige vakantiedrama.

ANTOINETTE is een vrolijke en herkenbare film vol mooie ontmoetingen, lekker eten en (afzien in) schitterende natuur. Ook als satire blijft het goede reclame voor een wandelvakantie. De mooiste hoofdrol in de film is eigenlijk weggelegd voor Patrick, de koppige ezel die Antoinette vergezelt op haar bijzondere avontuur en die haar – het kan als ezel ook niet anders – vooral confronteert met zichzelf.