preloader.gif wo 30 20:00
SEPTEMBER
preloader.gif za 03 15:00
preloader.gif ma 05 20:00
preloader.gif do 08 14:30
preloader.gif zo 11 20:00
OKTOBER
ete_85.jpg

Été 85

Été 85 icon_reserveer.png

Onder druk van een jeugdrechter vertrouwt de jonge Alexis aan het papier toe hoe de eerste grote liefde van zijn leven de afgelopen zomer uitmondde in een tragedie. Een aanstekelijk portret van François Ozon over jong zijn in de jaren tachtig.

Veelfilmer Ozon maakte met ÉTÉ 85 zijn negentiende film. De vergelijkingen met CALL ME BY YOUR NAME (2017) liggen voor de hand. Toch hebben de films niet veel meer gemeen dan een jonge hoofdpersoon die zich volledig verliest in een eerste verliefdheid. Ozon's verhaal is de verfilming van de 'jong volwassene-roman' Dance On My Grave (1982), een klassieker die hij in zijn eigen jeugd heeft gelezen en samen met de Britse auteur, Aidan Chambers, bewerkte tot een filmscript. Het geeft de film meteen iets autobiografisch en Ozon had er duidelijk zin in, gezien de levendige, en toch nergens overdreven, portrettering van de periode waarin hij zelf puber was – een tijd van vrijheid, van The Cure, Lloyd Cole and the Commotions, Bananarama en Rod Stewart.

Normandië, 1985. Het schooljaar is voorbij. De 16-jarige Alexis (Félix Lefebvre) woont sinds kort met zijn arbeidersgezin in het kustplaatsje en vult zijn zomer met strand en zee, wanneer op een dag zijn bootje omslaat, met een storm op komst. Redding is echter in aantocht in de vorm van de iets oudere David (Benjamin Voisin). Deze David, die werkt in het toeristenwinkeltje van zijn bezorgde moeder (Valeria Bruni Tedeschi), blijkt een ware don Juan. Wat start als een bijzondere vriendschap, wordt al gauw een opmerkelijke tienerromance, die in de beleving van de fantasierijke David kosmische vormen aanneemt.

Ozon zet het lekker dik aan en speelt met het concept dat herinneringen gekleurd zijn en dus gebeurtenissen niet objectief weergeven. Hij maakt David de verteller die, als onderdeel van het verhaal, zijn zomer moet beschrijven. Een zomer waarin hij niet alleen volwassen wordt, maar die zo ook de aftrap zal worden van een literair leven. Dit bezorgt de film een prettige losheid, waarin de feiten niet altijd precies duidelijk hoeven te zijn en waardoor Alexis' leefwereld des te meer naar voren komt, ondersteund door een fijne soundtrack en de sterke chemie tussen de twee acteurs. Dat het om de liefde tussen twee jongens draait wordt - haast vanzelfsprekend - nergens een onderwerp an sich. ÉTÉ 85 draait om tienerenergie, vlinders in je buik en je op het noodlottige af helemaal in een ander verliezen. Gekleurd met een likje thriller-verf, waar Ozon zo van houdt.