collectiv1_.jpg

Collective

  • regie: Alexander Nanau

  • ROE •documentaire • 2019 • 109 min.

Collective

Een van de beste documentaires van het laatste IDFA verrast als een explosieve politieke thriller die zich ontvouwt na een brand in een poppodium in Boekarest. De kijker valt met de onderzoeker, de slachtoffers en de Roemeense burger van de ene in de andere misstand in een jarenlange tocht door corruptie en een disfunctionele staat.

Het zijn schokkende gebeurtenissen waarmee COLLECTIVE opent. Niet dat we daarvan echt iets zien op de amateurbeelden van het optreden in de Roemeense nachtclub Colectiv op 30 oktober 2015. Er wordt vuurwerk afgeschoten en de zanger van metalband Goodbye to Gravity horen we terloops zeggen ‘Er staat hier iets in de fik. Is er een brandblusser’. Het schokkende doet zich buiten beeld voor en daarvan horen we pas later: in luttele seconden staat de hele tent in lichterlaaie en vol rook. Omdat de nooduitgangen vergrendeld waren sterven er ter plekke 27 jongen mensen.

De documentaire is dan pas minuten op gang. Het is dan ook het jarenlange vervolg op deze ramp waar de makers zich op hebben gestort. Ze tonen een lange kettingreactie van schandalen, onverschilligheid en corruptie, van onder tot helemaal boven in de Roemeense samenleving. De 180 overlevende gewonden gaan een lijdensweg tegemoet zonder verantwoorde medische zorg – 37 van hen zullen alsnog overlijden, velen blijven onnodig voor de rest van hun leven verminkt. Die misstanden blijken geworteld in een disfunctionele overheid op alle niveau's en onvergefelijk handelen van particulieren en bedrijven, natuurlijk om geldelijk gewin.

COLLECTIVE schetst de kettingreactie van journalistieke onthullingen en massaprotesten die uiteindelijk tot de val van de regering leidden. Het technocratische kabinet dat daarna geïnstalleerd wordt krijgt een bevlogen, piepjonge minister voor gezondheid. Tegen de klippen op probeert deze in de tijd die hem gegeven is, in een moeras van corruptie en hypocrisie nog enige eer te behalen.

Voor de documentairemakers moet het allemaal een droom zijn geweest, om zo’n aaneengesloten reeks opmerkelijke onderwerpen voorgeschoteld te krijgen. De kijker krijgt een spannende en onthutsende 'who-dunnit' uit het ware leven voorgeschoteld. Maar voor de burgers van Roemenië – nota bene een land in onze geciviliseerde EU – is het de horror die zij hun dagelijkse werkelijkheid moeten noemen...