gli_anni_2.jpg

Gli anni più belli

Gli anni più belli

Warm en nostalgisch drama toont vier decennia in het leven van drie vrienden en één vrouw, tegen de achtergrond van de Italiaanse geschiedenis.

1982. Giulio, Paolo en Riccardo ontwikkelen een hechte vriendschap tijdens een zinderende zomer na afronding van de middelbare school. Ze dansen op muziek van de Simple Minds, zwemmen in de rivier, bouwen boomhutten en scheuren door prachtige Italiaanse landschappen in een zelf opgeknapte roestbak. Een heerlijke tijd van onbezonnenheid voor de drie jongens, en voor de vierde persoon van de groep, de mooie Gemma.

Na deze zwoele zomer begint onvermijdelijk het echte leven. De vrienden hebben verschillende verwachtingen en idealen. Voor elk heeft het leven iets ander in petto, maar het gaat altijd met vallen en opstaan, succes en tegenslag, lief en leed. De een wordt leraar, de anderen (berooid) acteur, journalist en een fortuinlijke advocaat van malafide zakenmannen.

In de vier decennia die volgen worden de vier vrienden volwassen. Daarbij verliezen ze elkaar regelmatig uit het oog, om elkaar toch telkens weer tegen het lijf te lopen. En dan terugdenken aan die zwoele zomer, een verloren tijd, die niet meer terug zal komen.

Regisseur Gabriele Muccino maakte eerder het eveneens zeer Italiaanse A CASA TUTTI BENE. Ook in zijn nieuwe film probeert iedereen op zijn eigen manier het beste te maken van het weerbarstige leven, waar ze niet zonder kleerscheuren doorheen struikelen. De drie mannelijke acteurs zijn in Italië echte sterren en waren vijftien jaar geleden al eens samen te zien in ROMANZO CRIMINALE (2005). Overigens weet actrice Micaela Ramazzotti als Gemma met haar spel het meest intrigerende personage neer te zetten. Met veel nostalgie toont Muccino in GLI ANNI PIÙ BELLI de stad Rome, vol liefdevolle en herkenbare verwijzingen naar films van Antonioni of Fellini.