un_divan_a_tunis_4.jpg

Un divan à Tunis

  • regie: Manele Labidi

  • met: Majd Mastoura • Golshifte Farahani • Aisha Ben Miled

  • FRA/TUN •komedie • 2019 • 88 min.

Un divan à Tunis

In deze heerlijk luchtige komedie nemen mensen uit alle rangen en standen van Tunis plaats op de bank van een jonge psychotherapeut. Met een knipoog naar zowel de westerse als de arabische maatschappij.

De inmiddels internationaal doorgebroken Iraanse (maar uit haar geboorteland verbannen) filmster Golfshifteh Farahani speelt Selma. Deze knappe dertiger keert na jaren geleefd en gestudeerd te hebben in Parijs, terug naar haar geboortestad Tunis. Ze trekt in bij familie met een eigenzinnige dochter, in het gammele appartementje dat nog leeg staat op het dak.

Om te overleven kiest Selma er toch maar voor een praktijk te beginnen, maar wie zit er in Tunis nou te wachten op een 'Franse' psychotherapeut, nota bene een onafhankelijke, op zichzelf wonende vrouw? De 'verwesterde' Selma had, na zoveel jaren in Europa, gedroomd dat de terugkeer naar haar moederland als een warm bad zou aanvoelen, maar ze vindt er vooral weerstand en conservatieve normen en waarden. Haar klandizie groeit echter van de weeromstuit al snel de pan uit, met hulp van een gehaaide eigenaresse van een sjieke kapsalon. Een dergelijk succes kan in Parijs misschien 'gebeuren', maar aan 'deze kant' van de Middellandse zee dien je daarvoor eerst bepaalde personen en instanties een rol te geven. Niet veel later staat dan ook de politie voor de deur.

Terwijl Selma al doende leert, en menigeen er schande van spreekt, belandt een bonte dwarsdoorsnede van haar stadsgenoten in haar dakappartement op de divan. Met een keur aan problemen, die normaalgesproken in het conservatieve land verborgen blijven, schetsen ze het Tunesië van vandaag, vrolijk en serieus tegelijk.

Regisseuse Manele Labidi groeide zelf als Frans-Tunesische vrouw op in Parijs en weet daardoor van wanten. Met Farahani koos ze, dankzij haar Iraanse afkomst, precies de juiste persoon voor de rol van buitenstaander.