das_vorspiel_st_1_jpg_sd_high_.jpg

Das Vorspiel

Das Vorspiel

In dit meester-leerling-drama zet vioolleraar Anna haar leerling Alexander onder steeds grotere druk om te presteren. Een verhaal vol spanning, onderhuidse frustraties en klassieke muziek.

Ooit waren Anna (gespeeld door de voortreffelijk Nina Hoss) en Philippe vol passie voor elkaar, en voor klassieke muziek. Op het eerste gezicht lijkt de welgestelde Anna het goed voor elkaar te hebben met haar warme, sympathieke man en puberzoon Jonas. Philippe is cello-bouwer en eindeloos geduldig en vol begrip voor zijn wispelturige vrouw. Anna bezoekt echter regelmatig een cellist die zijn oude charmes niet verloren is – een teken aan de wand. Langzaam ontvouwt zich haar verstikkende privéleven vol van onderhuidse frustraties.

Anna is vioollerares – een echte carrière is er nooit van gekomen. Op het prestigieuze conservatorium geeft ze ook haar zeer getalenteerde zoon les. Dat hij daarmee vooral de ambities van zijn moeder volgt is duidelijk. IJshockey spelen is zijn ware passie.  

Wanneer Anna de jonge leerling Alexander accepteert voor een vooropleiding, doet ze dat tegen de inschatting van haar collega’s in. Ze wordt zijn persoonlijke, veeleisende coach, waarbij ze al haar onuitgesproken frustraties op de timide jongen kan botvieren. Daarbij verliest Anna onvermijdelijk haar huwelijk en eigen zoon uit het oog, die minstens zo hard moet werken voor zijn eigen aanstaande examen.