La vérité

Wat is ‘de waarheid’? Regisseur Kore-eda speelt met deze universele vraag in dit opmerkelijke familiedrama – zijn eerste speelfilm buiten Japan – met de Franse top-actrices Catherine Deneuve en Juliette Binoche.

Hirokazu Kore-eda (AFTER LIFE, SHOPLIFTERS) maakt een uitstapje naar Frankrijk en naar de Franse cinema, met als resultaat, volgens de Filmkrant, ‘zowel een echte Franse film als een echte Kore-eda: een prach- tig intiem familiedrama met een hoofdrol voor herinneringen’.

De Franse topactrice-op-leeftijd Fabienne (Catherine Deneuve) heeft haar memoires geschreven onder de titel La vérité. Dochter Lumir (Juliette Binoche) komt voor de feestelijke presentatie met man Hank (Ethan Hawke) en dochtertje (een verfrissende Clémentine Grenier) uit New York over. In haar memoires heeft Fabienne nogal een loopje met de waarheid genomen; voor Lumir had ze in werkelijkheid nauwelijks tijd. ‘Ik kan toch niet de naakte waarheid vertellen? Dat is veel te saai’, is Fabiennes repliek wanneer een verontwaardigde Lumir haar hiermee confronteert. Echtgenoot Hank ziet in de Parijse villa met groeiende verbazing hoe moeder en dochter vervolgens de ene na de andere oude wond openrijten.

la VÉRITÉ draait om de vraag wat waarheid is. En hoe die zich verhoudt tot herinneringen – inclusief oude trauma’s natuurlijk – en onderlinge relaties. Daarbij valt ook genoeg te lachen. Kore-eda voelt zich blijkbaar ook in Frankrijk als een vis in het water en lijkt van enige taalbarrière geen last te hebben gehad. Hij laat Deneuve schitteren als vanouds, als oude tang die met kwaadaardige achteloosheid haar gasten tart. Genoeg om van te genieten voor zowel de liefhebbers van de Franse cinema als voor de liefhebbers van het werk van cineast Kore-eda.