hopegap1.jpg

Hope gap

Hope gap

Drie ijzersterke acteurs (Annette Bening, Bill Nighy en Josh o’Connor) dragen dit smaakvol ingetogen Britse familiedrama waarin een onverwachte keuze van de pater familias zijn gezin emotioneel tot de rand van de afgrond drijft.

Grace (Annette Bening) en Edward (Bill Nighy) zijn bijna 30 jaar getrouwd en leiden een rustig leventje in het Engels kustplaatsje Seaford, bij de witte kliffen van Hope Gap. De hartelijke, wat dominante Grace houdt zich thuis bezig met serieuze poëzie, terwijl de ingetogen Edward als belezen docent na thuiskomst vaak nog even in de boeken duikt. En dan is daar nog hun zachtaardige zoon Jamie (Josh o’Connor), met een drukke baan in de grote stad, waar hij met beperkt resultaat zijn best doet op het relatievlak. Er vallen geen onvertogen woorden in het gezin, maar het is dan ook een gezin van weinig woorden.

Daaraan lijkt niks opmerkelijks, totdat op een goede dag Jamie, op aandringen van zijn vader, akkoord gaat met een zeldzaam bezoek aan zijn ouderlijk huis. Edward blijkt Jamie's komst – even cynisch als goedbedoeld – bewust zo gepland te hebben: Grace zal de steun van haar zoon meer dan nodig hebben na dit weekend.

Vooral moeder en zoon komen na Edward's schokkende 'interventie' in een maandenlange maalstroom van emoties en levensvragen terecht. HOPE GAP gaat aan het gebruikelijke scheidingsdrama voorbij, door zich helemaal op de emoties van de gezinsleden te richten. Zij worden gegeseld door twijfels en vragen. Kan wat altijd van waarde leek echt een illusie zijn geweest? En wie is daar eigenlijk niet schuldig aan? Op welk moment verloor de een de grip op de ander? Of het recht op de ander?

Interessant aan HOPE GAP is dat dergelijke vragen zich niet beperken tot de echtgenoten. En fijn is dat ook luchtige momenten een plek krijgen. Wat de drie hoofdrolspelers met hun intieme spel prachtig weten te vertolken, is dat de grootste uitdaging van het leven misschien wel is, weten de ander èn jezelf geluk te gunnen.

Regisseur William Nicholson werkte eerder aan zulke diverse scripts als GLADIATOR, EVEREST en UNBROKEN. Voor dit drama baseerde hij zich op zijn eigen jeugdherinneringen. Annette Bening en Bill Nighy weten hun overbekende acteertalenten volop voor het voetlicht te brengen – een genot om te aanschouwen – terwijl het spel van Josh o’Connor (GOD'S OWN COUNTRY, EMMA) duidelijk maakt dat hij niet voor niks een rijzende ster is in het arthousecircuit.