truffelliefde.jpg

Truffelliefde

  • regie: Jascha de Wilde

  • NED •documentaire • 2019 • 84 min.

Truffelliefde

De ‘zwarte diamant’ (zwarte truffel) speelt de hoofdrol in deze Franse culinaire documentaire. Van stroper tot sterrenkok toont iedereen volop passie en respect voor dit natuurmysterie.

‘Hij smeekte de vliegjes om een teken: een minieme, heimelijke, onthullende aanwijzing’. Truffeljager Gabriël Sobin leest voor uit het boek De truffelminnaar, geschreven door zijn vader Gustav. De betreffende vliegjes worden aangetrokken door de geurende onderaardse zwam. Ze vliegen op als je zachtjes met een stokje op de grond tikt en verraden daarmee de plek van truffel. Deze methode kent bijna niemand in Nederland – wij laten een varken of hond ons helpen bij het vinden van deze culinaire lekkernij.

Topkoks betalen grof geld voor kwaliteitstruffels en maken er de heerlijkste gerechten mee – jammer dat er geen geurcinema bestaat om ons daarvan te laten meegenieten. De eerlijke handel wordt helaas vaak verpest door stropers die de waardevolle truffels stelen en daarbij respectloos met het land omgaan. Daarmee dragen ze bij aan het uitsterven van de truffel, die toch al niet geholpen wordt met menselijke activiteiten of de opwarming van de aarde.

Dat de liefde van de Fransman door de maag gaat is bekend, maar waarom wordt de truffel zo enorm verafgood? We horen het van truffelhandelaren, -jagers, -koks en -stropers, afgewisseld met pittoreske beelden van de Provence waar een zoon vliegjes probeert te ontwaren – vader kijkt goedkeurend toe en geeft tips.

Jascha de Wilde en Ben Hendriks maakten in 2017 de bijna meditatieve documentaire PASSAGE, een intrigerende tocht door Europa vanuit het perspectief van de schipper van een klein vrachtschip. In TRUFFELLIEFDE, hun ode aan de truffel, speelt de vergankelijkheid opnieuw een mooie rol.

regie: Jascha de Wilde