1917.jpg

1917

1917

De overweldigende oorlogsfilm van regisseur Sam Mendes (AMERICAN BEAUTY) neemt je mee met twee jonge Britse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog, die niemandsland moeten doorkruisen om een bloedbad te voorkomen.

6 april, 1917. Ontspannen liggen korporaal Blake (Dean-Charles Chapman) en korporaal Schofield (George Mackay) in een weiland onder een boom. Deze idylle wordt bruut verstoord wanneer zij zich in allerijl moeten melden bij hun superieuren, die ze bereiken via een reeks loopgraven. Daar krijgen ze te horen dat twee Britse bataljons op het punt staan in een hinderlaag te lopen op de zo goed als ondoordringbare Hindenburglinie. 1600 Britse soldaten staan op het punt daar de dood tegemoet te gaan, tenzij het Blake en Schofield lukt om tijdig – rennend door oorlogsgebied – kolonel MacKenzie (Benedict Cumberbatch) te bereiken, de bevelvoerder van de bataljons, zodat hij de aanval kan afblazen.

Regisseur Mendes koos ervoor om 1917 op te nemen als ware het één doorlopend shot – in de praktijk leverde hij een technisch hoogstandje met het naadloos aan elkaar monteren van de losse ‘takes’. Mendes liep het risico met zijn one-take-film dat deze gechoreografeerd of kunstmatig zou overkomen. Het blijkt echter een briljante creatieve keuze en voelt geen enkel moment aan als een gimmick. Het bouwt juist voort op het centrale gegeven van de film: de tijd die wegtikt. Het fabuleuze camerawerk van Roger Deakins levert een unieke en meeslepende filmervaring op, een in alle opzichten geslaagd spektakelstuk. Terecht won de film een Golden Globe voor beste film en een voor beste regisseur, plus de Oscars voor camerawerk, visuele effecten en geluidsontwerp. ‘Verboden om op een klein scherm te zien’, aldus Trouw. Inderdaad.