the_peanut_butter_falcon.jpg

The peanut butter falcon

  • regie: Tyler Nilson

  • met: Zack Gottsagen • Dakota JohnsonBruce Dern

  • USA •avonturenfilm, drama, komedie • 2019 • 93 min.

The peanut butter falcon

In deze ontroerende en komische roadmovie beleven een voortvluchtige visser en een jongen met het syndroom van Down allerlei avonturen en ontstaat tussen hen een onverwachte vriendschap.

Er zijn niet veel films met een plek voor acteurs met het syndroom van Down. Toen regisseurs Tyler Nilson en Michael Schwartz de jonge Zack Gottsagen zagen spelen tijdens een workshop ‘acteren voor mensen met een beperking’, wisten ze meteen dat hij een eigen film verdiende. En die film werd een warme en ontroerende komedie met Gottsagen in de hoofdrol, ondersteund door een reeks bekende acteurs, sommige in kleine bijrolletjes.

Zack heeft het syndroom van Down en wil heel graag weg uit de instelling voor ouderen, waar hij door omstandigheden woont. Hij droomt van een carrière als showworstelaar zoals zijn tv-held ‘The Saltwater Redneck’. Om diens worstelschool te bezoeken gaat Zack op een dag op pad en komt al gauw Tyler (Shia LaBeouf) tegen, die op de vlucht is voor zijn vismaatjes die hij heeft bestolen. Het klikt in eerste instantie niet zo tussen de twee, maar ze gaan nou eenmaal dezelfde kant op en van de weeromstuit worden ze beste vrienden. Ondertussen wordt Tyler door zijn voormalige vismaten en Zack door verzorgster Eleanor (Dakota Johnson) ahtervolgd. Langs de prachtige kustlijn van North Carolina beleven de twee serieuze en grappige avonturen.

Ondanks de aanwezigheid van gelouterde acteurs als LaBeouf en Johnson en een gastoptreden van worstelaar-op-leeftijd ‘Jake - the Snake - Roberts’, wordt de show vooral gestolen door Gottsagen. THE PEANUT BUTTER FALCON is een warme film die je je weer eens doet realiseren wat echt belangrijk is in het leven.