knives_out.jpg

Knives out

  • regie: Rian Johnson

  • met: Daniel CraigChris Evans • Jamie Lee Curtis

  • USA •drama, komedie, misdaad • 2019 • 130 min.

Knives out

Wanneer een succesvolle misdaadauteur overlijdt, wordt meesterdetective Benoit Blanc (Daniel Craig) ingeschakeld om diens dood te onderzoeken. Wie zijn de hoofdverdachten? De gehele familie!

Een speels avondje Cluedo met een sterrencast, zo zou je deze film het best kunnen omschrijven. In het 19de-eeuwse landhuis van familie Thrombey moet een raadselachtig sterfgeval worden opgelost. Schrijver Harlan Thrombey – de pater familias – maakt op de late avond van zijn 85e verjaardag, waarvoor hij iedereen heeft uitgenodigd, onverwacht een einde aan zijn leven. De excentrieke detective Benoit Blanc (een fantastische rol van Daniel Craig) wordt, à la Hercule Poirot uit een Agatha Christie-mysterie, ingeschakeld om het overlijden te onderzoeken.

Op het eerste oog lijken alle aanwezigen, waaronder dochter Joni (Toni Collette), schoonzoon Richard (Don Johnson), jongste zoon Walt (Michael Shannon) en kleinzoon Ransom (Chris Evans) slechts de waarheid te spreken. Blanc is echter niet voor een gat te vangen en voelt dat er onder de oppervlakte van alles speelt. Zou hij met hulp van Marta, Harlans lieve en jonge verpleegkundige het geheim kunnen ontrafelen? Deze Marta kan niet liegen zonder te moeten overgeven, wat een heerlijke running gag in het verhaal is.

Regisseur Rian Johnson bewijst met KNIVES OUT dat de whodunnit geen uitstervend genre is. De komische film kaart bovendien serieuze thema’s aan als egoïsme, vluchtelingenproblematiek, menslievendheid en racisme. Daarmee wordt deze uiterst vermakelijke en verfrissende herinterpretatie van de klassieke murder mystery helemaal een ‘traktatie’ volgens De Volkskrant, die de film vier sterren toebedeelde. Een welkome opsteker voor Johnson ook, die – niet bepaald onterecht – met zijn uitstapje als regisseur van de laatste STAR WARS-film nogal wat kritiek kreeg te verduren.