jojo_rabbit.jpg

Jojo rabbit

Jojo rabbit

Een satirische Tweede Wereldoorlogsfilm over de tienjarige Jojo, die zijn geïndoctrineerde nationaalsocialistische idealen radicaal moet bijstellen als hij samen met zijn denkbeeldige vriend Adolf ontdekt dat zijn moeder Rosie (Scarlett Johansson) een Joods meisje verbergt.

De geallieerde troepen leggen de nazi’s het vuur aan de schenen. Desondanks organiseert de Hitlerjugend een trainingskamp om de kinderen, waaronder Johannes (Jojo) Betzler en zijn vriendje Yorki, klaar te stomen voor het leger. Als Jojo weigert een konijn te doden, levert dat hem de bijnaam Jojo Rabbit op. Gelukkig weet zijn denkbeeldige vriend Adolf Hitler – een karikaturale rol van niemand minder dan de regisseur – hem te overtuigen dat een konijn juist heel geniepig en sterk is. Overmoedig wil Jojo zich revancheren, maar dit avontuur eindigt in het ziekenhuis na een ongelukje.

Tijdens zijn revalidatie brengt Jojo thuis veel tijd alleen door, mede omdat zijn vader in de oorlog meevecht. Als zijn moeder op een middag weg is, hoort Jojo iets op zolder en treft daar de Joodse Elsa (Thomasin McKenzie, LEAVE NO TRACE) achter de lambrisering aan. Dit zet zijn wereld op z’n kop, vooral vanwege het besef dat zijn moeder lijnrecht tegenover ‘zijn’ idealen staat. Gaandeweg raakt hij steeds meer geïntrigeerd door Elsa, die op haar beurt al meer dan genoeg meegemaakt heeft sinds de start van de oorlog.

Regisseur Taika Waititi laat zien dat hij de balans weet te vinden tussen emotioneel drama en luchthartige komedie. Hij trekt alle registers open, ondanks het beladen onderwerp. Op de juiste momenten weet hij zich in te houden, wat prachtige scènes oplevert. JOJO RABBIT is genomineerd voor twee Golden Globes en heeft volkomen terecht al diverse publieksprijzen in de wacht gesleept.