the_irishman.jpg

The Irishman

The Irishman

Martin Scorcese schetst in dit maffia-epos een beeld van de eenvoudige Frank Sheeran, die klusjes opknapt voor maffiabaas Russell Bufalino en later voor vakbondsman Jimmy Hoffa. Een niet te missen meesterwerk met geweldige acteurs.

Frank Sheeran (Robert de Niro) zit in een rolstoel in een verzorgingstehuis en vertelt over zijn leven. Hij begint in de jaren vijftig als vrachtwagenchauffeur voor vleestransporten. Bij toeval raakt hij in contact met maffioso Russell Bufalino (Joe Pesci), die hem inhuurt voor enkele klusjes. Hij begint als chauffeur en incassseur, en eindigt als killer. Begin jaren zestig brengt Bufalino hem in contact met de enorm populaire vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino). Sheeran gaat werken als lijfwacht van Hoffa, die als leider van de Teamsters veel macht heeft en nauwe banden met de maffia onderhoudt. Totdat de wankele coalitie tussen maffia en vakbond langzaam deuken oploopt en Sheeran vermorzeld wordt tussen de twee kampen.

Regisseur Martin Scorcese (1942) voltooit met THE IRISHMAN zijn maffiatrilogie, na GOODFELLAS (1990) en CASINO (1995). Hij is zoals altijd meer geïnteresseerd in de simpele middenman dan in de grote kopstukken. Zijn film is gebaseerd op het non-fictieboek van oud-politie- en justitieman Charles Brandt over Frank Sheeran: I Heard You Paint Houses.

De steracteurs, dikke zeventigers inmiddels, tillen dit klassieke filmische epos naar een hoog niveau. Door moderne technologie worden ze jonger en ouder gemaakt als dat voor het verhaal nodig is. Robert de Niro speelt de trouwe klusjesman die geen last heeft van zijn geweten en Joe Pesci is de altijd rustige maffiabaas die de meest gewetenloze opdrachten geeft. Al Pacino schittert als gelikte, fanatieke en opvliegende vakbondsleider die in 1975 plotseling verdwijnt.

THE IRISHMAN is een evenement om drieënhalf uur van te genieten.