joker.jpg

Joker

Joker

Joaquin Phoenix schittert in deze grimmige karakterstudie van een beschadigde man die vecht voor zijn geestelijk overleven in een wereld, waarin voor mensen met een rafelrandje geen plek is.

‘Is it just me or is it getting crazier out there?’, vraagt Arthur Fleck (Phoenix) aan zijn psychiater. Zij verzucht dat het inderdaad harde tijden zijn. Arthur leeft in Gotham City, een stad vol corruptie en criminaliteit, bezuinigingen en ongelijkheid – ook in zijn privéleven is het wanhoop alom. Het is de fictieve stad uit de stripboeken over Batman, de superheld in een grauwe jaren tachtig. Maar zonder veel moeite zie je in Gotham het New York van Martin Scorsese’s TAXI DRIVER (1976) en de almaar gekker wordende tijden van vandaag.

Arthur probeert de grip op zijn geestelijke gezondheid te behouden. De wereld helpt hem daar niet bij. Wie niet helemaal in het plaatje past, dient zich toch normaal te gedragen, wat voor Arthur simpelweg onmogelijk is. Zonder genade wacht Arthur de ene na de andere mislukking en vernedering, en gaat hij ten onder. Van de weeromstuit vindt hij zich echter opnieuw uit als excentrieke, weliswaar gewelddadige bad guy.

Door te kiezen voor het format van een beroemde super hero-film, bereikt regisseur Todd Phillips een enorm publiek om een schrijnend verhaal te vertellen over het passieve geweld waaronder velen in onze samenleving lijden. Het maakt JOKER een even ambitieuze als controversiële film, die in die zin eigenlijk niks met BATMAN te maken heeft. JOKER won in Venetië de Gouden Leeuw en de verwachting is dat Joaquin Phoenix met zijn briljante vertolking van Arthur deze keer eens niet net naast een Oscar grijpt.