la_belle_epoque.jpg

La belle époque

La belle époque

Een warme Franse romcom waarin zestiger Victor – in huwelijkscrisis – teruggaat in de tijd om zijn liefde voor Marianne opnieuw te beleven. Hij herontdekt waarom hij toen verliefd werd, en wordt dat opnieuw…

Zestiger Victor (Daniel Auteuil) is cartoonist van een tijdschrift dat sinds een tijdje alleen nog op internet wordt verspreid – zonder cartoons. De zelfverklaarde digibeet is gedesillusioneerd, zit zonder werk en laat zijn leven verslonzen. Voor zijn vrouw Marianne is de maat vol en ze zet hem de deur uit. Wat nu?

Victor ontmoet zakenman Antoine (Guillaume Canet), eigenaar van het bedrijf Time Travellers. Als een soort attractie worden zijn klanten met vernuftig dramaspel en trucage teruggebracht naar een door hen gekozen periode. Zou Victor dat eens willen uitproberen? Een ontmoeting met Marie-Antoinette of Ernest Hemingway misschien, of een herbeleving van het Verdrag van München?

Victor zoekt het dichter bij huis en kiest voor een reconstructie van de week waarin hij veertig jaar eerder Marianne ontmoette in café La belle Époque. De ervaring is zo overdonderend dat Victor nog een paar dagen in 1974 wil bijboeken. Hij voelt dat het echte leven hem nog niet is ontglipt en wordt zelfs verliefd op Margot (Doria Tillier), de actrice die de rol van Marianne speelt. Zijn er dan toch nog kansen voor hem? Zo makkelijk ligt het niet: Margot is de vriendin van Antoine. En is zijn verloren huwelijk met Marianne inderdaad verloren?

Genoeg complicaties dus in LA BELLE ÉPOQUE, waarin slim met nostalgie en verbeelding is gewerkt. De film beleefde eerder dit jaar zijn wereldpremière in het hoofdprogramma van Cannes en werd zeer goed ontvangen door de internationale pers.