the_whistlers.jpg

The whistlers

  • regie: Corneliu Porumboiu

  • met: Vlad Ivanov • Catrinel Marlon • Rodica Lazar

  • Roe/Fra/Dui •misdaad • 2019 • 98 min.

The whistlers

In deze stijlvolle en amusante misdaadkomedie wordt een corrupte Roemeense politieagent gevraagd een duistere zaak te onderzoeken waarbij hij zelf betrokken is.

Cristi (Vlad Ivanov), inspecteur bij de politie van Boekarest, heeft een dubbele agenda. Naast zijn politiewerk is hij ook informant voor de lokale maffia. Wanneer hij naar La Gomera gaat, wordt Cristi daar niet opgewacht door zijn collega’s, maar door criminele handlangers van de corrupte zakenman Zsolt. Op het eiland, het hoofdkwartier van de gangsters, liggen matrassen vol geld en drugs te wachten op de export. Cristi weet best dat hij geen vrij spel heeft: zijn superieuren – zelf ironisch genoeg ook niet bepaald immuun voor corruptie – zitten hem op de hielen en vermoeden dat hij betrokken is bij deze louche zaak. Cristi is hen echter steeds een stap voor. Zo weet hij dat zijn collega’s geheime camera’s in zijn appartement hebben geplaatst. Bovendien zit hij niet voor niets op La Gomera: daar hoopt hij de inheemse fluittaal ‘Silbo’ te leren waarmee hij op grote afstand geheime berichten kan doorgeven. Maar naarmate de tijd vordert, bespeuren zowel Cristi’s meerderen als zijn criminele handlangers onheil. Het helpt ook niet dat Cristi gevoelens begint te krijgen voor de beeldschone Gilde (Catrinel Marlon), een femme fatale uit het boekje. Weet de overmoedige agent zijn hachje te redden in deze wereld van list en bedrog?

Regisseur Cornelio Porumboiu introduceerde in 2009 zijn gortdroge zwarte humor aan de filmwereld met POLICE, ADJECTIVE, een satirische film die onderwerpen aansneed als bureaucratie en corruptie. Nu komt hij opnieuw met een licht absurdistische film over soortgelijke thema’s, ditmaal overgoten met een onmiskenbaar Hitchockiaans sausje.

Misdaadkomedie THE WHISTLERS is geselecteerd als Roemeense inzending voor de Oscars.