hors_normes.jpg

Hors normes

Hors normes

De makers van INTOUCHABLES zijn terug: dit keer met een tragikomedie over de twee goede vrienden Bruno en Malik, die zich ontfermen over kinderen die buiten de boot vallen.

In Parijs buigen de joodse hulpverlener Bruno (Vincent Cassel) en de islamitische zorgwerker Malik (Reda Kateb) zich over jongeren die door de Franse staat aan hun lot zijn overgelaten. Wanneer niemand meer de zorg over deze autistische of uitgerangeerde kinderen wil dragen, is daar altijd nog het opvangcentrum van de twee als vangnet. Ze belichamen daarmee het hartroerende karakter van dit fantastische verhaal over medemenselijkheid en menslievendheid. Zo biedt Malik tieners uit gebroken gezinnen een toekomst aan door ze op te leiden om in de jeugdzorg te komen werken, terwijl Bruno tracht om kinderen ‘met een gebruiksaanwijzing’ terug in de maatschappij te krijgen. Makkelijk is deze queeste uiteraard niet. De twee vrienden worstelen met de onverbiddelijke bureaucratie van het Franse zorgsysteem. En als één van hun cliënten, Joseph, door zijn stoornis elke reis weer aan de noodrem moet trekken in de trein, rijst de vraag hoe ver hun liefdadigheid en geduld werkelijk reikt.

De nieuwe film van regisseursduo Eric Toledano en Olivier Nakache kent een fraaie cast. De twee topacteurs Cassel (BLACK SWAN, LA HAINE) en Kateb (hij maakte furore met zijn hoofdrol in het verpletterende UN PROPHÈTE) geven een onvergetelijk sociaal gezicht aan de twee onverzettelijke doordouwers.

HORS NORMES is een uitzonderlijk charmante tragikomedie en was niet voor niets de afsluiter van Cannes 2019. Het hoofdpersonage Bruno is gebaseerd op de joodse hulpverlener Stéphane Benhamou, die in het echt ook verwaarloosde kinderen met een verstandelijke beperking onderdak bood.