marianne_leonard.jpg

Marianne & Leonard: words of love

  • regie: Nick Broomfield

  • met: Marianne Ihlen • Leonard Cohen

  • USA •biopic, documentaire, muziekfilm • 2019 • 102 min.

Marianne & Leonard: words of love

Een intieme documentaire over muzieklegende Leonard Cohen en zijn Noorse muze Marianne Ihlen. Hun liefdesrelatie liep stuk, maar de diepere band hield stand tot aan de dood. Met voice-overs van Leonard en Marianne, en niet eerder vertoond archiefmateriaal.

De film begint met een mysterieuze zwart-witfoto van de nog jonge Marianne en een audiofragment van BBC News. Op 28 juli 2016 sterft Marianne aan de gevolgen van leukemie. Vlak voor haar dood zoekt ze contact met Leonard en hij reageert met woorden van liefde: ‘Know that I am so close behind you that if you stretch out your hand, I think you can reach mine…Goodbye old friend. Endless love, see you down the road.’ Leonard sterft nog geen vier maanden later.

Marianne en Leonard ontmoeten elkaar in 1960 op het idyllische Griekse eiland Hydra – een groep buitenlandse schrijvers, kunstenaars en muzikanten vestigt zich hier in de tijd van onbegrensde mogelijkheden, open huwelijken en vrije liefde. We volgen hun romance vanaf de eerste jaren op het eiland tot aan Leonards noodgedwongen overstap van schrijver naar muzikant. De relatie hield geen stand, maar hun bijzondere band bleef. Door middel van privéfilmmateriaal, voice-overs en interviews met vrienden en artiesten als Judy Collins ontstaat een tijdloos beeld van hun tragische romance.

Regisseur Nick Broomfield maakte al vele documentaires over zangers, zoals Whitney Houston en Kurt Cobain. MARIANNE & LEONARD: WORDS OF LOVE is voor hem echter een zeer persoonlijke film – hij was immers een ex-geliefde van Marianne. Bovendien gaf ze hem de inspiratie om zijn eerste film te maken. Het resultaat is een liefdevol eerbetoon aan twee mensen die zoveel betekenen voor elkaar en, uiteindelijk, voor velen.