marriage_story.jpg

Marriage story

Marriage story

Iedere periode heeft zo zijn eigen scheidingsfilm, denk aan KRAMER VS. KRAMER (1979) en BLUE VALENTINE (2010). Volgens de internationale filmpers is MARRIAGE STORY dé scheidingsfilm van nu. Met topacteurs Scarlett Johansson en Adam Driver in een intrigerend, bitterzoet verhaal.

De film opent met een opsomming van de positieve kanten van het getrouwde stel Nicole (Johansson) en Charlie (Driver). Het klinkt als een sprookje: ze zijn het perfecte koppel. Maar de ontnuchtering volgt snel als de opsomming een opdracht van de mediator blijkt te zijn.

De bemiddeling mislukt. Toch zijn de twee ervan overtuigd dat ze zonder ruzie en drama uit elkaar kunnen gaan, al was het maar voor hun zoontje Henry. Het blijkt een illusie: als er eenmaal toch advocaten bij betrokken raken en een grote afstand (New York-Los Angeles) hen door werk scheidt, gaat het van kwaad tot erger – met Henry als speelbal ertussenin.

Maar het is niet alleen een drama, vertelt regisseur en scenarioschrijver Noah Baumbach (GREENBERG, FRANCES HA) in een interview: ‘Dat een huwelijk is afgelopen, wil nog niet zeggen dat het is mislukt. Mensen die uit elkaar gaan, hebben vaak het gevoel dat ze gefaald hebben. Maar ik noem mijn film niet voor niets marriage story. Het is een liefdesverhaal, gezien door de lens van een scheiding. Juist als iets een einde heeft, kun je zien wat er goed aan was.’

MARRIAGE STORY, een verhaal over liefde en een wrang rechtbankdrama ineen, is tegelijkertijd bijzonder scherp en geestig. En wat mooi is: de film spreekt geen voorkeur uit, beide partijen blijven even sympathiek. Inmiddels hebben de film én de acteurs al aardig wat nominaties en onderscheidingen gekregen, en ook de vaderlandse pers was uiterst lovend.