ailo.jpg

Aïlo, het dappere rendier

  • regie: Guillaume Maidatchevsky

  • met: Floortje Dessing

  • FIN/FRA •avonturenfilm, familiefilm, vanaf 8 jaar, Nederlands gesproken • 2018 • 86 min.

Aïlo, het dappere rendier

Deze prachtige documentaire met grandioze beelden van het leven in de natuur volgt het rendier Aïlo vanaf zijn geboorte in het noorden van Lapland en zijn eerste stappen in een gevaarlijke, maar ook wonderschone wereld.

Aïlo wordt geboren als het landschap nog vol sneeuw ligt. Snel moet hij opstaan en meteen leren lopen, want de kudde waartoe zijn moeder behoort trekt onverbiddelijk verder. Op zoek naar voedsel doorkruisen ze de uitgestrekte taiga, overwinnen ze steile hellingen en schuilen ze in donkere wouden. Op zijn tocht ontmoet Aïlo allerlei andere dieren klein en groot, gevaarlijk, grappig en indrukwekkend. Sommige worden zijn vrienden en andere zijn vijanden. Gelukkig houdt zijn moeder hem altijd in de gaten en vindt hij bescherming in de kudde.

We volgen Aïlo een jaar lang en zien de natuur veranderen met de seizoenen, van de ijzige winter tot de warme zomer. Dit levert adembenemende beelden op van flora en fauna en van natuurverschijnselen als het noorderlicht. Maandenlang schijnt boven de poolcirkel geen zon op de witte vlaktes.

De Franse regisseur Guillaume Maidatchevsky heeft met zijn camerateam een geweldige natuurdocumentaire gemaakt vol wetenswaardigheden en ook komische voorvallen. Ze wisten prachtig het bijzondere licht en de kleuren van het noorden te vangen. Het Nederlandse commentaar werd ingesproken door Floortje Dessing. AÏLO, HET DAPPERE RENDIER (origineel Aïlo: une odyssée en Laponie) is een film om met het hele gezin van te genieten.