the_goldfinch.jpg

The goldfinch

The goldfinch

Wanneer de 13-jarige Theo bij een terroristische aanslag zijn moeder verliest, tekent dat zijn hele leven. In dit opmerkelijke drama worstelt hij met verdriet en zijn plek in de wereld, met als houvast een schilderij van een geketend vogeltje.

Donna Tartt won voor haar rijkgeschakeerde en bijna achthonderd pagina’s tellende bestseller een Pulitzerprijs. Zo’n werk naar het grote doek brengen, is een prestatie op zich en lukt dankzij de focus die het scenario legt op hoofdpersoon Theo, overtuigend gespeeld door Oakes Fegley (WONDERSTRUCK). Theo overleeft op wonderbaarlijke wijze een bomaanslag bij een tentoonstelling van Hollandse meesters in het Metropolitan Museum of Art in New Yorks, waarbij zijn moeder de dood vindt. Dat verlies zal zijn leven voorgoed veranderen.

Theo wordt opgevangen door het gezin van zijn schoolvriend Andy, met wiens moeder (Nicole Kidman) hij de liefde voor kunst deelt. Niet veel later staat echter zijn vader (Luke Wilson) met zijn vriendin Xandra (een excentrieke rol van Sarah Paulson, THE POST) voor de deur. Hij neemt de doodongelukkige Theo mee naar een verlaten suburb van Las Vegas. Dat is het begin van een neerwaartse spiraal van spijbelen, diefstal en drugsgebruik, maar ook van de bijzondere vriendschap met de Oekraïense scholier Boris (Finn Wolfhard). Deze Boris introduceert Theo later in de illegale kunsthandel en zal een belangrijke rol spelen in de ontknoping van het verhaal.

Regisseur John Crowley (BROOKLYN, BOY A) toont met THE GOLDFINCH hoe mensen omgaan met pijn en verlies en hoe emoties vaak gekoppeld zijn aan het tastbare, in dit heel bijzondere geval aan Carel Fabritius’ beroemde schilderijtje uit 1654.