Luce

In deze provocerende thriller rondom stereotypen schrijft de ogenschijnlijk volmaakte scholier Luce een opstel dat geweld verheerlijkt. Als zijn geschiedenislerares het er niet bij laat zitten ontstaat een psychologisch schaakspel tussen lerares, leerling en zijn adoptieouders.

Amy en Peter Edgar (Naomi Watts en Tim Roth) adopteerden tien jaar geleden een zevenjarige, als kindsoldaat opgegroeide jongen uit Eritrea. Ze gaven hem de naam Luce (Latijn voor licht). Er was intensieve therapie nodig om de oorlog uit het kind te halen, maar Luce is meer dan goed terechtgekomen. Hij debatteert als de beste, draait zijn hand niet om voor toespraken, schittert op het sportveld en is populair bij medeleerlingen en de leraren.

Er ontstaan echter scheurtjes in zijn onberispelijke imago als de Afro-Amerikaanse geschiedenislerares Harriet Wilson (Olivia Spencer, THE SHAPE OF WATER) schrikt van een opstel dat Luce inlevert. Daarin verplaatst hij zich in het perspectief van filosoof Frantz Fanon, in de ogen van Harriet een radicaal en gevaarlijk revolutionair. Ze ziet daarin genoeg aanleiding om Luce’s kluisje te doorzoeken en stuit daar op illegaal vuurwerk. Overtuigd dat er meer achter schuilgaat, licht ze Luce’s ouders in. Dat is tegen het verkeerde been. Hun geïdealiseerde Luce weet de vermoorde onschuld te spelen, zelfs nadat zijn moeder ontdekt dat hij nogal wat zaken voor haar geheim heeft gehouden.

Regisseur Julius Onah dwingt de kijker te wisselen tussen de perspectieven van alle karakters en zit de acteurs dicht op de huid. Gevoelige onderwerpen als racisme, klasse-onderscheid en identiteit spelen een hoofdrol. LUCE heeft een vervreemdende en uiterst effectieve soundtrack waarin orgelmuziek wordt afgewisseld met elektronische jungle music. Na de aftiteling blijft deze muziek, maar veel meer nog de film zelf, door je hoofd spoken.