the_best_of_dorien_b.jpg

The Best of Dorien B

The Best of Dorien B

In deze dramatische komedie en Coming-of-middle-age-film ziet de Vlaamse Dorien haar leven opeens volledig in duigen vallen.

Alles lijkt de 36-jarige Dorien goed voor elkaar te hebben: ze heeft twee lieve kinderen, een goedlopende dierenartsenpraktijk en een fijne echtgenoot. Toch gaat ze haar leven in een ander daglicht zien wanneer ze ontdekt dat het tussen haar ouders al jaren niet blijkt te boteren, haar echtgenoot zich verdacht gedraagt en ze daarbovenop ook nog eens een knobbeltje in haar borst ontdekt. Plots voelt ze zich totaal verloren en kan ze bij niemand met haar gevoelens terecht. Was dit het dan, haar leven?

Het klinkt allemaal heel dramatisch – misschien meer als The worst of Dorien B. – toch is de Vlaamse filmmaakster Anke Blondé erin geslaagd haar debuutfilm lichtvoetig te houden, met een humoristische twist en een ondertoon die het drama prima verteerbaar maken. Dramatische komedie, komisch drama of iets ertussenin? Beslis vooral zelf.

Blondé had bij het schrijven van het scenario meteen al een collega-moeder van het schoolplein voor de hoofdrol in gedachten. Deze Kim Snauwaert had welisaar een toneelopleiding genoten, maar was niet eerder doorgedrongen tot het witte doek. In THE BEST OF DORIEN B. speelt ze heel naturel en met precies het goede gevoel voor subtiliteit en timing, wat haar een sterke troef maakt in de handen van de regisseur. De film beleefde zijn première op het IFFR en gooide daar hoge ogen. Een soort ‘Bridget Jones met hersenen’ schreef het Belgische Vertigo in zijn recensie. Een warme film.